Parets timmerhus gör stor succé: ”Kärlek i varje stock”

Kärleken till skogen och en önskan om att skapa något bestående på hemmaplan ledde till att Jimmy Prång tog steget fullt ut och startade eget. Nu gör det unga familjeföretagets timringsfilmer även succé på Youtube.

Idén med att filma och lägga ut det på Youtube har blivit en tittarsuccé och Jimmy och Marina Prång har nu över 500 prenumeranter och cirka 12000 visningar i månaden.

Idén med att filma och lägga ut det på Youtube har blivit en tittarsuccé och Jimmy och Marina Prång har nu över 500 prenumeranter och cirka 12000 visningar i månaden.

Foto: Jan Johansson

Västerbotten2022-12-21 06:00

Snickaren Jimmy Prång var nöjd med sitt jobb men som småbarnsförälder var det svårt att jobba på annan ort. Då dök tanken upp på att starta eget och idén fick full uppbackning från frun Marina.

Sedan fem år driver de familjeföretaget Prångs Rundtimmer i Dikanäs.

– Det var ganska jobbigt med alla resor som snickare. När jag startade eget fick jag mer tid till familjen. Nu har jag min arbetsplats strax intill hemmet. Det är praktiskt, säger Jimmy Prång.

undefined
Det unga gifta paret Jimmy och Marina Prång satsar på en framtid med sitt familjeföretag Prångs Rundtimmer i Dikanäs.

Marina jobbar halvtid som säljare i en hantverksbutik, men hon tar alltmer aktiv del i företaget. Hon har börjat lära sig grunderna i timringens konst, men arbetet från stock till stuga är mer än bara timring. Skog ska fällas och köras fram och stockar ska barkas.

– Jag är med och bygger och hjälper till med allt möjligt där det behövs. Jag har även varit med och barkat timmer. Det är ett jätteroligt och varierat jobb, säger Marina Prång.

Företagets arbetsplats ligger granne med det egna hemmet och den platsen har tidigare tillhört Jimmy Prångs farmor och farfar. Där bearbetar de det timmer som forslas hem.

Allt virke måste barkas runt om och eftersom det körs fram under vintern har han fixat en uppvärmningskammare som stockarna får ligga i när de ska barkas.

Jobbet i timmerskogen sköts mest av Jimmy och hans pappa som är pensionär. Jimmy hoppas att även Marina ska kunna jobba i företaget på heltid och framöver finns även en önskan om att fortsätta att växa i Dikanäs.

– Det hade varit bra om företaget blev så stort att Marina kan jobba heltid, och att det gick att anställa någon till i företaget. För mig känns det särskilt roligt att kunna skapa fler arbetstillfällen här uppe, säger Jimmy Prång.

undefined
Jimmy Prång tog beslutet att starta eget efter några år som snickare på arbetsmarknaden.

Det första timmerhuset byggde Jimmy Prång till sina föräldrar. Det huset blev också en reklampelare för hans fortsatta karriär. Som nybliven företagare deltog han på Dikanäs marknad med en timrad bastu som såldes direkt till en norsk turist.

– Vi timrade upp det första huset till mina föräldrar när jag och min familj flyttade in till hemgården i Dikanäs. När timmerhuset var byggt tyckte många det var väldigt snyggt och sedan har det bara rullat på, säger Jimmy Prång.

Idén med att filma och lägga ut det på Youtube har blivit en tittarsuccé och de har över 500 prenumeranter och cirka 12000 visningar i månaden. Kortfilmerna handlar om allt som de gör på vägen från arbetet i skogen till att det stora timmerhuset är färdigt.

Intresset för hans timmerhus ökade sedan han satt upp ett hus på turistorten Kittelfjäll där stugbyggandet slagit nya rekord. Stugor av rundtimmer är lite ovanligare på marknaden.

Deras timmerstuga är något dyrare än en stuga av bräder eller plank. Stommen av rundtimmer kostar cirka 900 000 och sedan tillkommer bland annat inredningssnickerier, vvs och el. Eftersom företaget gör allt, medför det också att ledtiderna blir längre än för ett maskintillverkat hus.

Det tar ungefär ett år från det att Jimmy synat ut träden i skogen tills stommen är upptimrad. Av respekt för materialet och yrkeshantverket vill han inte forcera arbetet.

– Varje timmerhus måste få ta sin tid. Det ligger mycket kärlek i varje stock för att få dem att passa in.

undefined
Det första huset av rundtimmer byggdes till Jimmys föräldrar i Dikanäs.

Timret han använder får heller inte vara hugget med maskin och det gäller att ha bra kontakter med skogsägare för att hitta passande material.

– Det går inte att göra timmerhus av skördarhugget timmer eftersom matarhjulet ger stora sår i virket. Till varje hus går det cirka 90 träd av gran som är 30 centimeter grova i brösthöjd. Det är inte så lätt att hitta marker med så mycket äldre skog, säger Prång.

undefined
Motorsågen är ett viktigt verktyg för Jimmy Prång när timmerhusen tillverkas.

JImmy ser många fördelar med att bo i ett rundtimmerhus. Den största fördelen är att det inte kräver någon isolering och att den skadliga fukten buffras i de tjocka stockarna. Han menar att det är sällan som ett riktigt byggt timmerhus har problem med mögel.

– Det är lite märkligt att timret isolerar så bra som det gör. Det är bara golv och tak som är isolerade, men det fungerade väldigt bra. Timmerstommen verkar lagra mycket värme och den blir också väldigt jämn på vintern.

Prångs rundtimmer har nu byggt fem större timmerhus, men familjen bor själv i ett vanligt hus. Deras största önskan är att bygga ett eget timmerhus. Första steget på vägen dit är att planera för fritidshus.

– Det vore ju drömmen för vår familj, säger Marina Prång.

Fakta om företaget

Namn: Prångs Rundtimmer.

Ägare: Jimmy Prång.

Verksamhetsort: Dikanäs.

Företagets verksamhet: Tillverkar hus och andra byggnader i rundtimmer.

Bolagsform: Enskild firma.

Företaget bildades: 2017.

Anställda: Jobbar själva i familjeföretaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!