Inför rekommendation på munskydd i kollektivtrafiken

Resenärer har eget ansvar att införskaffa munskydd att använda i kollektivtrafiken.
Resenärer har eget ansvar att införskaffa munskydd att använda i kollektivtrafiken.

Från och med torsdag, 7 januari, rekommenderar Folkhälsomyndigheten att resenärer i kollektivtrafik bär munskydd under vissa tider.

Västerbotten 4 januari 2021 14:07

Rekommendationen gäller för alla personer födda 2004 och tidigare, vardagar mellan klockan 7-9 och 16-18. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att kvalitetssäkrade, så kallade CE-märkta, engångsmunskydd används. CE-märkningen finns tryckt på förpackningen. 

”Det är viktigt att munskydden bärs på rätt sätt. De ska hela tiden täcka både näsa och mun, sluta tätt kring näsryggen, kinderna och hakan och de ska inte vidröras medan de används”, skriver myndigheten i en kommentar.

Det är resenärens ansvar att själv införskaffa munskydd, men Länstrafiken i Västerbotten planerar att vid ett begränsat antal platser i länet erbjuda personer ett munskydd mot uppvisande av giltig biljett.

”Vi kommer inte att tillhandhålla munskydd ombord på bussarna och vi kommer inte heller att ha möjlighet att kontrollera munskyddsanvändandet”, skriver Länstrafiken i ett pressmeddelande.

– Jag tror att västerbottningarna förstår allvaret i den situation samhället befinner sig i och att var och en tar ansvar för att ta med sig ett munskydd när man behöver åka med kollektivtrafiken, säger Harriet Söder VD Länstrafiken i Västerbotten, i pressmeddelandet.

Hon betonar vikten av att använda munskyddet på ett smittsäkert sätt. Det innebär bland annat att du tar på det innan påstigning och behåller det på tills du kommit hem eller till jobbet och där kan ta av det på ett säkert sätt och slänga det. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa