Funktionsrätt Västerbotten firade 60 år

”Det handlar om att alla har samma makt att forma samhället och sina egna liv”, säger Sven-Olov Edvinsson om Funktionsrätt, som nyligen fyllt 60 år.

Paraplyorganisationen Funktionsrätt Västerbotten samlar 38 föreningar som medlemmar.

Paraplyorganisationen Funktionsrätt Västerbotten samlar 38 föreningar som medlemmar.

Foto: Kallestad, Gorm

Västerbotten2024-01-14 05:00

Funktionsrätt Västerbotten bildades 1963 och har i dag 38 länstäckande funktionshinderföreningar som medlemmar, skriver VK.

– Tillsammans organiserar dessa föreningar cirka 32 000 västerbottningar med olika typer av funktionsnedsättningar eller funktionshinder. Vi ville fira de 60 åren med en konferens då vi både tittade bakåt och spanade framåt mot utmaningarna de kommande åren.

I december deltog 66 medlemmar från nästan alla föreningar på konferensen.

– De använde luciadagens eftermiddag till att först lyssna till Kenneth Andersson, ordförande för Beredning Funktionshinder och samverkan inom Region Västerbotten. Hans rubrik var Vikten av samverkan. Den nyvalde ordföranden för Funktionsrätt Sverige, Niklas Mårtensson, talade om funktionsrättsrörelsens framväxt samt utmaningar och utveckling framåt. Dagen avslutades med middag med mingel, god mat och en hel del gåvor till ungdomsverksamhet, läkare utan gränser och forskning.

Vilken var din roll i detta sammanhang?

– Jag fungerade som moderator och fick möta en publik som agerade, skrattade, ställde frågor och applåderade. Funktionsrätt Västerbotten startade samma år som Martin Luther King höll sitt berömda tal I have a dream. Det var flera i publiken som menade att det är lika viktigt att kämpa för nya drömmar i dagens samhälle.

Vad står på jubilarens önskelista?

– Många upplever att Sverige har tappat farten när det gäller stödet till personer med olika funktionsbegränsningar. Principerna bakom LSS-lagen från 1993 har bleknat. Sverige når inte upp till FN:s konvention om funktionsrätt, att alla med funktionsnedsättning ska behandlas med respekt för individuellt självbestämmande och friheten att göra egna val. Därför är önskemålet att FN:s funktionsrättskonvention blir svensk lag.

Hur har organisationen utvecklats genom åren?

– Framför allt har många fler organisationer bildats i takt med att kunskaperna om mer sällsynta tillstånd vuxit.

Vilken är er viktigaste uppgift i dag?

– Det är att fortsätta kämpa för att alla personer med funktionsnedsättning ska behandlas med respekt för individuellt självbestämmande och friheten att göra egna val. Jag vill också lyfta fram hur viktigt det är att stötta alla barn och ungdomar med funktionsnedsättningar så att de klarar skola och steget in i arbetslivet. Dagens skola klarar tyvärr inte av att möta upp barnens behov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!