Blomstermat är alldeles ny, men Peter Streijffert har redan fått en hel del positiva, och även lite förvånade, reaktioner från läsare. ”Kan man verkligen äta blommor?” undrar många och Peters svar är ett rungande ja. Det berättar han för VK. Att odla blommor är bra av många olika anledningar, förklarar han. Du får inte bara en färgsprakande trädgård, utan gör även en insats för pollinerare och kan skapa spännande och vackra måltider.
Det finns giftiga blommor (Giftinformationscentralen har mer info), och sådana som är besprutade, och det är förstås viktigt att inte chansa med vad man stoppar i munnen. Av våra vanligaste blommor är till exempel vallmo, rudbeckia, petunia och luktärt inte ätliga medan däremot tagetes, solros och pelargon är både ätbara och goda, skriver Peter Streijffert.
I boken har han samlat mängder av tips och han även beskrivit hur de olika ätliga blommorna smakar. Visste du till exempel att styvmorsviol har en smak som påminner om mint, att penséer har en örtig ton och att kryddtagetes kan ersätta dragon?
Varför blev det en bok omätbara blommor?
– När jag blev intresserad av att använda mer blommor i maten gjorde vi lite research och upptäckte att det saknades en sådan här bok. Jag är en smakmänniska och har jobbat med vinprovningar och matkurser under lång tid, så jag är bra både på att känna och beskriva smaker, vilket har varit en fördel. När jag går in i ett bokprojekt vill jag också förmedla kunskap som kan förbättra världen på något sätt, om människor tar till sig den ska de känna att de vunnit något. Jag hoppas kunna så ett frö i dubbel bemärkelse, kan man säga.
Din bok innehåller även många odlingstips och det känns som att du förespråkar lust och glädje snarare än en massa måsten?
– Jag är glad att du märker det. Odling är, precis som många andra saker, något man kan göra på olika sätt. För vissa är odling en ständig kamp mot elementen med en massa krav på rensning och annat. För mig är det inte så, jag tycker inte att det ska vara så krångligt.
Tror du att intresset för odling och självhushållning ökar nu när matpriserna stigit så mycket?
– Jag tror absolut att ekonomin, men även pandemin och klimathotet bidrar till att intresset ökar. Vi har blivit mer medvetna om vad vi äter och hur det tagits fram och jag tror att det kommer att få en ännu större betydelse. För 15 år sedan var det lite kontroversiellt att prata om att odla egna grönsaker, men det är ingen som ifrågasätter det nu. I dag föreläser jag om odling för klimatet, för att gynna pollinerare och mångfalden till exempel. Det är fortfarande lite udda, men allt fler tar till sig även de tankarna.
”Ingen måltid utan blommor” skriver du i boken. Vad är tipsen till nybörjaren? Vad börjar jag med?
– Jag skulle välja maskros, klöverblomma och gräslöksblomma. De är tillgängliga och har ganska mycket karaktär. Maskros smakar mycket så den får man använda varligt, ungefär som peppar, några gula blomblad här och där som gör att rätten lyfter.
– Klöverblommor, gärna både röda och vita, skulle jag fräsa i olja tillsammans med hackad schalottenlök och lite vitlök och sedan röra ner i pasta. Klöverblommor har en lite lökig och gräsig karaktär, och är väldigt användbara. Det finns många blommor som inte har mycket smak alls, ringblomma till exempel. Den kan du gå all in med, och vara riktigt generös.
Vilken är din favorit?
– Jag är väldigt förtjust i zucchiniblommor, hanblommorna som inte blir till frukt. Jag fyller dem gärna med ricotta och blekselleri, doppar i frityrsmet och friterar. Blommorna har en mild och finstämd smak, så det är även gott att smaksätta med lite vitlök och chili.
Lista
Peters odlade blommor i rangordning:
1. Zucchini: God att fritera (finns dock inte i butik).
2. Krasse: Härligt pepprig förgyller den varje tallrik.
3. Ros: Rosblad i glass är underbart!
4. Fänkål: Den där anistonen och ett glas rött. Gott! (Till utseendet påminner den om dillblomman.)
5. Ringblomma: Till te, kryddblandningar och dekoration. Samt saffransgult ris.
Listan är hämtad från boken Blomstermat.
Under Nolia Trädgård 21–23 april kommer Peter Streijffert till Umeå för att prata om sina böcker och föreläsa om att odla för klimatet, han håller föreläsningar under fredag, lördag och söndag.
Recept
Testa i sommar – ett recept från boken:
Blomsallad med brynt schallotenlök, lakrits och ost
4 portioner
Du behöver:
Sallad, tre sorter, till exempel spenatblad, ruccola och rödbetsblad
Blommor, till exempel blåklint, ros, klöver, krasse
2 schalottenlökar
2 bitar färsk söt lakrits
100 g cheddarost
Gör så här:
Hacka och bryn löken. Skär lakritsen och osten i bitar och blanda med övriga ingredienser. Dekorera med blommorna och ät sedan upp dem. Speciellt lakrits och blåklint är en utsökt kombination.