SLU har ansökt om och beviljats drygt 900 000 kronor till ett tångprojekt av regionala utvecklingsnämnden. I en tjänsteskrivelse konstateras att merparten av världens tång i dag produceras i sydostasien, men att det finns potential också i norra Europa. Tångresursen bedöms vara både riklig och hålla hög kvalitet i området.
Projektet är intressant och får visa om det finns en väg framåt.
Tångindustrin är däremot ojämnt utvecklad. Skottland, Irland, Island och Norge ligger i framkant. Grönland och Färöarna är på gång. Ett av målen är att uppmuntra utvecklingen av små och medelstora företag i Finland och norra Sverige, där industrin är begränsad.
– Det finns grogrund för företagande. Projektet är intressant och får visa om det finns en väg framåt, säger Erik Bergkvist, ordförande i regionala utvecklingsnämnden.
Skapa varumärke
Projektet, som är ett internationellt samarbete mellan nio universitet och 25 små och medelstora företag, går ut på att bland annat identifiera gemensamma problem i området, generera utveckling och tekniköverföring mellan små och medelstora företag.
Syftet är att förbättra kvaliteten på tångprodukterna och samtidigt ta itu med energianvändning och avfall. Man vill även skapa ett varumärke för tångprodukter från området.
SLU i Västerbotten ska enligt ansökan skapa nischkompetens om karaktärisering av tångar, vilket kan ge nya samarbeten och kunder, tror man. Det ska också kunna leda till nya jobb.
Den regionala utvecklingsnämnden är positiv till projektet och kommer att finansiera det med högst drygt 900 000 kronor, om det får medfinansiering. Den totala projektkostnaden är på nästan 2,6 miljoner kronor från maj 2019 till sista april 2022. Övrig finansiering söks inom Norra periferi och Arktisprogrammet.
Sedan tidigare driver SLU också ett projekt som heter Transalgae som handlar om bioenergiproduktion från mikroalger som har odlats i avloppsvatten och makroalger i havet.