Nya metoder: Så kan närsynthet hos unga stoppas

Synen mår bra av att du är ute i dagsljus och håller skärmarna på avstånd. Dessutom finns numera även teknik för att bromsa utvecklingen hos unga – eller till och med förbättra synen.

Att sitta nära skärmen försämrar synen.

Att sitta nära skärmen försämrar synen.

Foto: Mats Schagerström/TT

Västerbotten2023-05-20 19:00

Tekniken för att få bättre syn går framåt, och det finns olika sätt att förbättra synen, rapporterar VK.

Angie Garzon som är optiker på Specsavers nämner till exempel kontaktlinser som bromsar upp närsynthet. MiSight är en mjuk kontaktlins som bromsar utvecklingen av närsynthet hos barn.

– Men då måste man börja tidigt, under tonåren, för att det ska bromsa upp. Det här är dessutom endagslinser så det blir förstås dyrare för föräldrarna än om de väljer glasögon för barnen, säger hon.

Per-Åke Östman på Östman optik slår dessutom ett slag för Miyosmart-glas som är glasögon som bromsar utvecklingen av närsynthet – och som för en dryg femtedel av användarna stoppar utvecklingen av närsynthet helt. Åtminstone enligt utvecklarnas egna siffror.

Sedan visar Per-Åke Östman kontaktlinser som man ska använda när man sover, för att på så vis få bra syn under dagen. Nattlinserna omformar hornhinnan under natten så att synen blir bra under den kommande dagen. Men de måste användas varje natt, så direkt du slutar använda dem så återgår synen till hur den var innan du började använda linserna. Dessutom fungerar inte tekniken om synen är alltför dålig.

Är det här en ny teknik?

– Kineserna upptäckte det här på 1300-talet. Det finns anteckningar om att de lade sandpåsar på ögonlocken när de sov, och kunde på så vis reducera närsyntheten när de plitade kinesiska tecken. Det är det tidigaste vi hört talats om att man fattade vad det handlar om, säger Per-Åke Östman och konstaterar med ett leende att VK:s journalist är sent ute.

Per-Åke Östman går vidare och nämner olika årtal under 1900-talet då tekniken har tagit nya steg.

– I slutet av 1950-talet upptäckte en optiker i Chicagoområdet att vissa patienter såg bättre när de tog av de hårda linserna än innan de tog på dem. Då kom de på att det var för dem som fått för flata linser som förbättringen skedde.

Sedan 1990-talet och med datorernas intåg är tekniken väl beprövad men Per-Åke Östman menar att användandet av nattlinserna är rätt lågt i Sverige jämfört med andra europeiska länder.

– De linserna fungerar bättre på barn eftersom de har mer flexibla hornhinnor. Ska du ta bort närsyntheten på en som är runt 50 tar det betydligt längre tid eftersom hornhinnan är styvare.

undefined
Pelsin Demir vid Linnéuniversitetet betonar att det viktigaste är att inte sitta för nära skärmen alltför länge.

Pelsin Demir är tidigare optiker men nu lektor på Institutionen för medicin och optometri vid Linnéuniversitet och hon säger att det finns ett flertal strategier för att begränsa närsyntheten hos barn. Den första, och den man alltid bör ha med sig, är de miljöpåverkande delarna. Det vill säga att inte sitta för länge framför skärmen och inte ha den för nära.

– Man ska gärna ta en paus efter 40–45 minuter och man ska inte sitta närmare än 20–30 centimeter, säger hon.

Strategi nummer två är de linser och glasögon som nämnts tidigare iden här texten. Hon nämner olika procentsatser för att beskriva hur effektiva de är på att begränsa utvecklingen mot att bli mer närsynt.

Sedan finns det också ögondroppar med atropin som kan hjälpa.

– Det gör man mest i Asien som får pupillen att bli stor, och slappna av. Men den har för många bieffekter så de får man inte använda här, säger hon.

Bland kontaktlinser som ännu inte är godkända finns även Natural Vue-linser och Mylo-linser.

undefined
Det finns numera alternativ till glasögon.

Per-Åke Östman på Östman optik instämmer i att mycket kommer att ske framöver.

– Det exploderar, jag lovar dig. Mycket är på gång, säger han.

Även han understryker att det är viktigt att få stopp på den ökande närsyntheten.

– Ju mer närsynt desto större risk för problem med ögonen när du blir äldre. Tänk dig en ballong, och ju mer du blåser upp den, desto tunnare blir materialet och till slut spricker den. Likadant är det med näthinnan i ögat, ju längre ögat tillåts bli desto större risk att det blir komplikationer. Det är därför som Världshälsoorganisationen säger att vi ska hålla nere närsyntheten så att vi inte får så många synskadade i världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!