En anmälan enligt lex Maria innebär att vårdgivare inom hälso- och sjukvården eller tandvården ska utreda och anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada.
Anmälan görs till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och enligt deras statistik över antalet avslutade anmälningar per 100 000 invånare under 2022 är det endast Blekinge, med 39,7 per 100 000, som har fler anmälningar än Västerbotten med 31,9. Snittet i hela riket är 19,3 per 100 000 invånare. Det rapporterar Västerbottens-Kuriren.
Sammanlagt gjorde 2 076 lex Maria-anmälningar under 2022, och i absoluta tal var anmälningarna flest i Stockholm med 418. Anmälningar som gällde kirurgi, primärvård och äldreomsorg utgjorde nästan hälften av alla avslutade anmälningarna.
De som arbetar inom verksamheter som bedrivs inom socialtjänsten (SoL), så kallade SiS-hem och under lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är skyldiga att göra en lex Sarah-anmälan vid allvarliga missförhållanden eller risker för det.
Sammanlagt avslutades 1 177 lex Sarah-anmälningar i Sverige i fjol, och enligt Inspektionen för vård och omsorgs statistik hamnade Västerbotten på tredje plats efter Gotland och Norrbotten som hade 22,9 respektive 19,3 avslutade anmälningar per 100 000 invånare. Västerbotten låg på 15,9 och snittet för hela Sverige på 11,2.
En dryg tredjedel av anmälningarna gällde äldreomsorg, tätt följt av LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) samt barn och familj.
Fakta
Skillnader mellan anmälningar enligt lex Maria och lex Sarah:
En anmälan enligt lex Maria kommer till IVO från verksamheter som bedriver hälso- och sjukvård, tandvård och från apotek. Anmälan består av en utredning eller en allvarlig händelse.
Anmälningar enligt lex Sarah kommer till IVO från verksamheter inom socialtjänsten eller verksamheter som bedrivs enligt lagstiftningen om stöd och service till vissa funktionshindrade, samt från statens institutionsstyrelse.