Vilma Nilsson och hennes kille har köpt hus i byn Vindelgransele, ungefär sju mil utanför Lycksele tätort.
– Vi trivs väldigt bra här, säger Vilma till VK.
Sedan två år tillbaka jobbar hon som undersköterska på äldreboendet Ventilen i Lycksele, men planerar nu att läsa vidare och har därför sökt till den decentraliserade sjuksköterskeutbildningen i södra Lappland.
– Det känns väldigt roligt, så jag hoppas att jag kommer in. Jag vill gärna kunna plugga vidare utan att behöva flytta eller pendla så långt, säger hon.
Umeå universitet är ett av fem lärosäten i landet som får ta del av regeringens satsning på decentraliserad vårdutbildning. Syftet med den decentraliserade sjuksköterskeutbildningen är att stärka kompetensförsörjningen av sjuksköterskor inom hälso- och sjukvården i Södra Lappland. Det är skriande brist på vårdpersonal och man vill utbilda fler sjuksköterskor som är bosatta i inlandet och som vill jobba där. De kommuner som omfattas som studieorter är därför: Sorsele, Storuman, Lycksele, Vilhelmina, Dorotea, Åsele, Malå och Norsjö.
Det nya är att man så långt det är möjligt ska få göra sin VFU, alltså sin praktik på 32 veckor, på den studieort man valt. Om man ändå måste göra sin praktik på annan ort så får man reseersättning och upp till 3 500 kronor i månaden för boende. Ersättning ges även när studenterna åker iväg för att exempelvis träna på olika praktiska moment vid Kliniskt träningscentrum i Skellefteå.
– Om det är en vanlig distansutbildning så får man ingen ersättning, säger Vilma Nilsson.
Hon kommer att välja bland de studieorter som ligger närmast, vilket är Lycksele eller Malå. Ansökan till studieorterna sker efter avslutad antagning till programmet. I Lycksele och på andra studieorter kommer Lärcentrum att erbjuda de studerande en lokal att nyttja tillsammans som studiegrupp.
– Man kan välja att åka in till Lycksele och läsa på dagtid, låna böcker och träffa andra kursdeltagare. Men det mesta av studierna gör man hemifrån.
Inlandskommunerna har sammanlagt 18 platser att söka till inför höstterminen 2023. Lycksele erbjuder fyra platser, medan de övriga studieorterna har två vardera. Enligt Linda Wahlqvist, som arbetar vid Umeå universitet och är projektledare för satsningen, motsvarar det de praktikplatser man i dag har vid de olika orterna.
– Vi kan inte lova mer än vi har i dag på respektive ställe, säger Linda Wahlqvist som dock tillägger att man arbetar för att det ska skapas fler VFU-platser.
– Jag tror att incitamentet för att ta emot studenter ökar när det handlar om personer som kommer från hemorten, och som vill stanna kvar och jobba, tillägger hon.
Praktikplatserna kommer att finns inom den vård som bedrivs på mindre orter: inom äldreboenden, hemsjukvård, sjukstugor och hälsocentraler. När det gäller praktik inom psykiatrin måste studenterna förmodligen ta sig till något av de tre sjukhusen i länet.
– Det kan bli en flaskhals, eftersom psykiatrisk vård inte finns på samtliga orter. Det kan även i andra fall bli så att man måste göra delar av sin praktik på sjukhus, om det till exempel visar sig att patientunderlaget är för litet för att studenterna ska nå de förväntade målen, säger Linda Wahlqvist.