Cirka 5200 fästingar har skickats in till SVA under sommaren 2018 och sommaren 2019. De flesta har suttit fast på hundar och katter. Tio procent har hittas på människor, skriver SVA i ett pressmeddelande.
Fästingarna kommer från samtliga kommuner norr om Dalälven, utom Arjeplog. Resultaten är, enligt forskarna, ett bevis på att fästingar numera finns i hela norra Sverige.
Den mest förekommande arten var Ixodes ricinus, som heter just vanlig fästing på svenska. Men även tajgafästingar, Ixodes persulcatus, har skickats in, vilket är en indikation på att den spridit sig till nya områden i norra Sverige. Även ett fall av flyttfågelsfästingen Hyalomma marginatum har hittats.
När 1420 av fästingarna analyserades visade det sig att de bar på flera smittämnen. 24 procent bar på borrelia, 23 procent bar på rickettsia, 17 procent bar på anaplasma och 6 procent bar på babesia.
Samtliga av dessa smittämnen är zoonoser, det vill säga de kan smitta mellan djur och människa. Borrelia ger främst symptom på människor medan anaplasma mestadels ger sjukdom på djur.
Borrelia är en välkänd bakterie som kan orsaka allvarliga skador om den sprids till nervsystemet.
Rickettsia kan orsaka infektioner med huvudvärk, muskelvärk, feber och utslag men allvarliga fall förekommer. Babesia ger infektioner hos både djur och människor med feber, blodbrist och organsvikt som följd.
Jonny Vikström/NSD