SCB:s senaste framskrivningar av befolkningen, så kallade befolkningsprognoser, pekar mot 11 miljoner invånare till 2040 i Sverige, en ökning med drygt 900 000 invånare. Norrbotten väntas dock backa, med cirka 12 600 invånare, medan Västerbotten väntas öka med 11 800.
Siffrorna skiljer sig väsentligt från kommunernas egna prognoser. Skellefteå kommun väntar sig exempelvis en ökning med 30 000 personer, bara till den egna kommunen. Regeringens samordnare Peter Larsson presenterar också högre siffror – han förutspår 100 000 nya invånare i Norrbotten och Västerbotten. Det redan om 10 till 15 år.
I SCB:s pressmeddelande står: ”Beräkningarna bygger på att den observerade utvecklingen fortsätter, ingen hänsyn tas till planerat bostadsbyggande, företagsetableringar eller andra framtida mål och förutsättningar.” Myndigheten skriver också: ”En framskrivning är ingen sanning, det finns många andra beskrivningar av framtiden i länen och kommunerna.”
Frågan är varför SCB inte tar hänsyn till företagsetableringar – nästan hälften av ökningen som prognosticeras i hela Västerbotten anställs ju exempelvis nu vid Northvolt i Skellefteå. Är bilden rimlig?
Norran ringer till Lena Lundqvist som är demograf på SCB.
Riskerar inte dessa prognoser att bli väldigt missvisande?
– Jo, för vissa kommuner kan det bli det, exempelvis i Norr- och Västerbotten, utifrån etableringar vi ser där nu.
Men varför tar man inte hänsyn till sådana variabler då?
–Skulle vi ta hänsyn till situationen i Skellefteå, skulle vi behöva göra det för samtliga kommuner. Det händer även mycket i exempelvis kranskommuner i storstadsregionerna. Det finns helt enkelt inget enkelt sätt för oss att ta in den statistiken.
Statistiken är inte tänkt för de enskilda kommunernas planering, fortsätter hon. Det handlar mer om en helhetsbild.
– Vi är väl medvetna om att många kommuner har mycket djupare kunskap om sin egen region. Våra prognoser är bäst sett utifrån riket som helhet. Kommunerna utgår naturligtvis från egen kunskap och prognoser när de exempelvis ska bygga nya förskolor, säger Lena Lundqvist.
Evelina Fahlesson (S), kommunalråd i Skellefteå, ser ändå problem med SCB:s prognoser.
– Självklart utgår vi från andra fördjupande prognoser när vi samhällsplanerar och bygger bostäder. Men SCB:s prognoser används ju inte bara av oss, och det är då de blir missvisande och riskerar att slå mot våra satsningar.
På vilket sätt kan missvisande prognoser skada Skellefteå kommun?
– De här prognoserna används ju också nationellt, för att exempelvis titta på växande marknader. Det handlar också om vår möjlighet att locka till sig investerare som vill satsa i en växande region. För dem blir det ju en märklig signal. Vi behöver ändå förstå de här siffrorna korrekt, säger Evelina Fahlesson.
Fakta
Län Folkmängd 2021 Folkmängd 2040 Förändring/I procent
Västerbotten 274 600 286 300 11 800/4,3
Norrbotten 249 700 237 100 ‑12 600/-5,1