I dagarna påbörjas byggnationen av den första av två faunabroar på E4 mellan Umeå och Skellefteå, rapporterar VK. Den första bron uppförs vid Gladaberget (Djäkneboda) och den andra, med byggstart nästa år, vid Granberget (mellan Gumboda och Sikeå).
Faunabron vid Gladaberget strax norr om Djäkneboda blir länets första faunabro överhuvudtaget.
– E4 har varit en barriär för renarna att ta sig över, så det känns jätteroligt att få vara med och bygga den första faunabron Västerbotten, säger Anneli Lindberg, projektledare vid Trafikverket.
Anledningen till brobyggena är att underlätta för renskötseln, begränsa barriäreffekterna för vilt och förbättra framkomligheten och trafiksäkerheten.
– På flera ställen är idag kustremsan öster om E4 mycket svår att nyttja för rennäringen och vilda djur löper stora risker när de väljer att passera E4 för att nå områden på andra sidan vägen, säger Anneli Lindberg och fortsätter:
– Planskildheten gör att ren och vilt kommer över på ett säkert sätt samtidigt som att trafikanterna blir mindre påverkade av djur. Det blir en vinst för alla.
Den första bron, vid Gladaberget, börjar byggas i veckan och beräknas vara klar under 2023. Det arbetet kommer att pågå parallellt med breddningen av E4 i området.
Vad gäller den andra passagen så pågår arbetet med den vägplanen och preliminär byggstart är under hösten 2022.
Kostnaden per faunabro ligger mellan 25 och 30 miljoner kronor.
Fakta
Faunabron som planeras vid Gladaberget ska vara cirka 20 meter bred och ha en frihöjd på minst 4,70 meter över vägen. Upp mot bron ska det anläggas jordbelagda ramper som ska ge djuren ett naturligt intryck.
Det ska också byggas stängsel och anläggas stigar i området som ska styra djuren – i första hand renar och älgar – mot faunabron. Liggande trädstammar utgör en ledstruktur.
Själva bron kommer att beläggas med ett sandigt och grusigt material.
Det blir första gången som Trafikverket bygger faunabroar i Västerbotten. Sedan tidigare finns det exempel i Norrbotten och utanför Uddevalla vid Västkusten.
Källa: Trafikverket