Nästa år: Patientavgifterna i regionen höjs

Regionens patientavgifter höjs med en hundralapp nästa år. Det var ett av de besked som regionens majoritet kunde ge när de på måndagen presenterade budgeten och regionplanen för 2024. Men regionbudgeten visar också på ett fortsatt underskott på nästan en halv miljard kronor.

Patientavgifterna i regionen ska höjas med en hundralapp. Arkivbild.

Patientavgifterna i regionen ska höjas med en hundralapp. Arkivbild.

Foto: Erik G Svensson/VK

Västerbotten2023-10-09 20:00

Gruppledarna för majoriteten, Peter Olofsson (S), Jonas Karlberg (V) och Emma Lindqvist (Mp) presenterade på måndagen regionens budget och plan. Där sa de bland annat att de har sänkt de mål de haft från tolv till sju mål. Målen ska vara klarade senast 2027.

– Vi har några vägledande principer som står till grund till hela budgeten, säger Lindqvist till VK.

Det handlar bland annat om att titta på hela länet, jämlikhet, jämställdhet och social hållbarhet.

Hon säger också att de just nu har en kompetenskris.

– Utbildning är en förutsättning för att välfärden ska fungera och forskning är också en förutsättning för att vi ska kunna behålla Norrlands universitetssjukhus, säger Lindqvist.

undefined
Emma Lindqvist (MP).

I år ser alla regioner ut att gå mot stora underskott.

– Det handlar om ett underskott på cirka 3000 kronor per invånare, säger Jonas Karlberg.

Enligt regeringens budgetproposition ska region Västerbotten få 78 miljoner kronor i generella statsbidrag och 90 miljoner kronor i sektorbidrag. Enligt majoriteten går det dock inte att se vad av detta som är nya respektive gamla regeringspengar.

Förra året la majoriteten en minusbudget på 324 miljoner kronor. Inför nästa år är minusbudgeten ännu större. Detta beror främst på framtida pensionsavsättningar och inflation. Den minusbudget som majoriteten nu presenterar är på nästan en halv miljard kronor, 437 miljoner kronor. Däremot siktar de på ett överskott för år 2025.

– Det här är en ständig balansgång som vi måste göra utifrån att både kunna klara ekonomin men vi har också stora problem att få tag på kompetens, säger Peter Olofsson.

undefined
Peter Olofsson (S).

Tidigare i år har regionen beslutat om att minska administrationen med 100 miljoner kronor. Nästa år kommer de besparingarna att utgöra tillskott för att bland annat förstärka BB i Lycksele, utgöra ett tillskott i kollektivtrafiken och förstärka arbetet med det nya vårdinformationssystemet.

För att stärka resultatet för 2024 vill majoriteten bland annat att beroendet av hyrpersonal ska minskas, tillgängligheten i hälso- och sjukvården ska förbättras samt tjänsteresandet ska minskas med 15 procent. Även fastighetsinvesteringarna ska minskas med 10 procent.

Det kommer dessutom att ske en höjning av avgifter och taxor. De fysiska besöken höjs från 200 till 300 kronor och de digitala besöken från 100 till 200 kronor. Även tandvårdstaxan kommer att höjas med 12 procent. Högkostnadsskyddet inom sjukvården kommer dock att ligga kvar på samma nivå som tidigare. Det här ska ge drygt 30 miljoner kronor till regionbudgeten.

undefined
Jonas Karlberg (V).

Majoriteten säger också att de ska arbeta systematiskt utifrån ett etiskt perspektiv med prioriteringar för minskad vårdkonsumtion.

– Vilken vård är viktig att genomföra, vilken vård finns det alternativ till och finns det andra åtgärder man kan göra utifrån ett patientperspektiv, säger Jonas Karlberg.

Han menar att det handlar om att undvika vård som kanske inte ger så mycket.

På frågan om det kommer att bli några uppsägningar av vårdpersonal svarar Peter Olofsson att han inte tror det:

– Vi vet ju att vi år 2026 och 2027 kommer att behöva mer personal och vi kommer inte ens att få tag i dem vi önskar. Att då säga upp dem nu för att återanställa dem 2026 tycker vi vore väldigt korkat. Dessutom har vi också ett väldigt stort behov av att kunna leverera mer vård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!