Mpox klassas som internationellt hot – regionen förberedd

Ett fall av viruset mpox har tidigare påträffats i regionen. Med rapporter om en ny, mer smittsam, variant och ett påträffat fall i Sverige, känner sig regionens smittskyddsläkare Maria Marklund trygg med rutinerna som vården i Västerbotten har: "Vi har en god beredskap".

WHO klassar spridningen av mpox som ett internationellt hot mot människors hälsa.

WHO klassar spridningen av mpox som ett internationellt hot mot människors hälsa.

Foto:

Västerbotten2024-08-25 12:00

Sedan år 2022 har man sett en spridning av viruset i länder där det tidigare normalt inte har påträffats och världshälsoorganisationen WHO klassar mpox som ett internationellt hot mot människors hälsa.

Den 15 augusti i år meddelade Folkhälsosmyndigheten att ett fall av en ny, mer smittsam variant av viruset med högre rapporterad dödlighet, har påträffats i Stockholmsområdet, som det första av sitt slag utanför Afrika.

Viruset delas alltså upp i två grupper, klad 2 och klad 1, vilket är den variant som de senaste rapporteringarna handlat om.

Smittan av klad 2 överförs främst via sexuell kontakt mellan män som har sex men män. Den senare varianten, klad 1, verkar ha högre smittrisk också vid icke-sexuell närkontakt, enligt Region Västerbotten. 

– Klad 1 verkar alltså kunna spridas lättare, men hur lätt kan man inte tala om än, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare på Region Västerbotten.

undefined
Maria Marklund är smittskyddsläkare på Region Västerbotten.

I dagsläget går det inte med säkerhet att säga i vilken riktning som spridningen är på väg.

– Det vi kan göra idag är att följa världsläget, säger Maria Marklund.

– Det är en extremt låg risk att drabbas av sjukdomen i Västerbotten idag. I nuläget är det mest sannolikt att vi får importfall av personer som rest i de drabbade områdena. 

Och även om det skulle upptäckas fall av viruset i regionen säger Maria Marklund att vården är förberedd.

– Vi har sedan tidigare rutiner för omhändertagande, som också är uppdaterat efter den nya varianten. Jag bedömer att vi har god beredskap, säger hon.

Viruset påträffades för första gången hos en människa år 1970 och har som störst spridning i Afrika, med ett snabbt ökande antal insjukna i framförallt Demokratiska republiken Kongo, enligt Folkhälsomyndigheten.

De som smittas drabbas av blåsor eller sår över kroppen, feber, muskelvärk och svullna lymfkörtlar. 

I Västerbotten har det påträffats ett fall av mpox av varianten klad 2. Exakt när det var kan Maria Marklund inte specificera men hon berättar att rutinerna vården följde hade goda resultat.

I dagsläget har Folkhälsomyndigheten rekommendationer för vilka som borde vaccinera sig. 

– Det finns ett vaccin som skyddar bra mot mpox, säger Maria Marklund.

Nedan följer Folkhälsomyndighetens lista över de som rekommenderas vaccin mot mpox.

Vilka ska vaccinera sig?

Följande målgrupper rekommenderas vaccin i förebyggande syfte:

Män och transpersoner som har sex med män, som har en ökad risk för mpox (till exempel har flera eller nya sexuella kontakter, nyligen genomgången sexuellt överförbar infektion och får preexpositionsprofylax mot hiv).

Personer som har sex med män mot ersättning.

Personer med ökad risk för exponering för mpox och som ansvarig chef med arbetsmiljöansvar bedömt behöver vaccination. Det kan exempelvis gälla laboratoriepersonal som arbetar med odling av, eller koncentrerade mängder av, infektiöst apkoppsvirus.

Resande till geografiska områden med pågående smittspridning i samhället som har en särskild risk att exponeras.

Följande målgrupper rekommenderas vaccin efter exponering:

Personer som har haft sexuella eller andra nära kontakter, såsom hushållskontakter inklusive barn, med en person som har misstänkt eller laboratoriebekräftad mpox.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Läs mer om viruset på Folhälsomyndighetens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!