Regionen köpte tjänst av personalens företag

Det finns misstankar om jäv vid en av regionens mottagningar vid NUS i Umeå. Det är bara ett i raden av problem kring mottagningen, som nu hålls stängd på grund av personalbrist.

Två anställda på mottagningen var involverade i ett företag som sålde tjänster till mottagningen, enligt uppgifter från revisorerna.

Två anställda på mottagningen var involverade i ett företag som sålde tjänster till mottagningen, enligt uppgifter från revisorerna.

Foto: Annika Byrde/Martin Mejia/Christine Olsson

Västerbotten2022-11-14 18:00

I november 2021 invigdes regionens ME-mottagningen i Umeå, den enda norr om Stockholm. Patienter med ME har haft svårt att få hjälp med sina problem i Västerbotten. Det tog lång tid innan den efterlängtade mottagningen kunde komma igång, men problemen kring den har hopat sig på sistone. 

I juni förra året inleddes en studie på patienter där på frivillig basis i ett Vinnovaprojekt. Studien sköttes av en privat vårdgivare. Syftet var att utvärdera om det är möjligt att digitalisera rehabilitering för patientgrupper. Regionen upphandlade den privata vårdgivaren som levererade den digitala plattformen.

Den 13 oktober meddelade regionen i ett pressmeddelande att Överklagandenämnden för etikprövning granskar studien vid ME-mottagningen då den kan ha behövt ett etiktillstånd. Regionen valde då att pausa projektet och göra en egen utredning. Mottagningsverksamheten skulle inte påverkas.

I oktober i år kom beskedet att mottagningen stänger eftersom det råder personalbrist. Det saknades läkare och medicinskt ledningsansvarig. Då stod 120 patienter i kö, enligt VK.

Nu har det framkommit uppgifter om att två anställda i verksamheten kan ha varit jäviga. Regionens revisorer har reagerat och skickat ett brev med frågor till verksamhetschefen för Geriatriskt centrum i Umeå, Gabriella Eikelboom. 

Vid kontroll har revisorerna konstaterat att två personer på mottagningen har eller har haft kopplingar till leverantören av plattformen. En ägde aktier i bolaget 2020 och den andra var vd och styrelseledamot i bolaget till januari 2022. De har båda varit initiativtagare och delaktiga i framtagande av den digitala rehabiliteringstjänsten, enligt revisorerna.

Revisorerna vill ha svar på hur verksamheten hanterat frågor om jäv vid upphandling och köp av tjänst. Dessutom vill de veta om de två anmält bisyssla och fått den godkänd av ansvarig chef. En av personerna har en ledande position.

undefined
Verksamhetschef Gabriella Eikelboom var inte involverade i upphandlingen och är i dagsläget osäker på hur hon ser på jävsfrågan.

Norran ställer samma frågor till Gabriella Eikelboom, verksamhetschef vid Geriatriskt centrum.

– Jag vet inte hur det kommer sig att upphandlingen gick igenom. Jag var inte inblandad i den.

Hon tror att upphandlingen genomfördes centralt och att ME-mottagningen inte var inblandad i detta.

Har de två anställda anmält att de haft en bisyssla i företaget och har det godkänts av dig?

– Medarbetarna har en skyldighet att berätta och arbetsgivaren ska följa upp angivna bisysslor. Därefter ska chefen ta ställning till om det är möjligt att driva företaget samtidigt som man arbetar för Region Västerbotten. I det ena fallet var personen redan anställd i regionen och flyttade över på deltid till oss, så frågan ställdes inte.

Hon påpekar att det är en fråga som brukar ställas vid medarbetarsamtal och att den kommer att ställas.

– I det andra fallet har vi missat att ställa frågan och har gjort det nu.

Tycker du det är lämpligt att ha bisysslan?

– Jag är tveksam, men jag har egentligen inte tagit ställning än. Vi har fått frågorna från revisionen och utreder detta. 

Är misstankar om jäv orsaken till att ni stängde mottagningen?

– Absolut inte. De två personerna finns kvar i verksamheten.

Hur går det att rekrytera personal som saknas?

– Det är en läkare som saknas och vi har en annons ute. Före helgen hade vi inga sökande när jag kollade, säger Gabriella Eikelboom.

ME/CFS

Myalgisk encefalomyelit/chronic fatigue syndrome.

En neurologisk sjukdom som gör en mycket trött och utmattad.

Sjukdomen kan inte vilas bort och det saknas i dag behandling.

Kan drabba både barn och vuxna.

Orsaken är inte känd men forskning pågår. Många drabbas efter en virus- eller bakterieinfektion.

En del mår bättre efter en tid och några blir till slut friska.

Symtom: svaga muskler, svårt att koncentrera sig, känslig för stress, smärta i lederna, huvudvärk, sjukdomskänsla

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!