Fram till i slutet av november är underskottet i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västerbotten 987 miljoner kronor. Det framkom vid nämndens sammanträde i onsdags.
– December månad är ju kvar, säger Anna-Lena Danielsson (S) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Lite förenklat kan man säga att skälen till underskottet är minskade intäkter och ökade utgifter. 548 miljoner kronor är personalkostnader varav en stor del är kostnader för hyrpersonal.
Ett annat bekymmer för vården är den höga patientbeläggningen och bristen på vårdplatser.
– Jag har aldrig varit med om att vi har haft över 100 procents beläggning. Det har vi nu, säger Danielsson.
Beläggningen ligger i dag, för hela regionen, på 100,3 procent och enligt Danielsson innebär detta en hård belastning på personalen.
– Det är fullt överallt och det är svårjobbat och tungt för personalen, säger nämndordföranden.
Målet är att en beläggning ska ligga på omkring 85 procent, max 90 procent.
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade dessutom om en förändrad organisation för sjukvården i Södra Lappland. Denna ska ske i två etapper och innebär att Sorsele, Storuman och Tärnaby slås ihop till en gemensam basenhet med en verksamhetschef och fyra avdelningschefer. Den här förändringen börjar gälla den 1 januari 2024.
Dessutom ska verksamheterna i Malå och Stenbergska hälsocentralen i Lycksele slås ihop till en basenhet med en verksamhetschef och två avdelningschefer. Även den förändringen börjar gälla den 1 januari.
Nämnden inväntar beslut om nästa etapp till dess att förstudien om en gemensam systemledning med Dorotea kommun är klar. Tanken är att Vilhelmina, Åsele och Dorotea också ska slås ihop till en gemensam basenhet med en verksamhetschef och fyra avdelningschefer.
Anledningen är en stadig minskning av antalet listade patienter vid alla hälsocentraler och sjukstugor i södra Lappland. Det här innebär också att bemanningsutrymmet för specifika kompetenser på varje ort minskar och blir i vissa fall väldigt små och extremt sårbara.
En sammanslagning av enheter, med gemensam ledning, tror nämnden ska skapa bättre förutsättningar för ökat samarbete.