– Skogsbrandsbevakning med flyg är en väldigt viktig resurs för den kommunala räddningstjänsten, och då framför allt i glesbygd, säger Rickard Hansen, skogsbrandsexpert på MSB.
Skogsbrandsbevakning med flyg genomförs för att man tidigt ska kunna upptäcka bränder i skog och mark. Då kan bränderna släckas redan i ett tidigt skede och hindras från att sprida sig, vilket begränsar skador på skog och mark. Dessa flygande resurser kan även vägleda räddningstjänstpersonalen på marken, så att de hittar till branden.
Under 2021 upptäckte flygen för skogsbrandsbevakning i Sverige 74 bränder i skog och mark. Totalt arbetade dessa flygplan 3.450 timmar i luften. Det kan jämföras med 2020, då upptäckte flygplanen 94 bränder och sammanlagd flygtid var då 5.151 timmar.
Under 2021 gjordes det 228 antal flygtimmar i Västerbotten och det upptäcktes 11 skogsbränder utan dirigering från SOS Alarm. I Norrbotten gjordes det 376 flygtimmar och 23 bränder upptäcktes. Det var flest i landet. Närmast kommer Kalmar där det upptäcktes 6 skogsbränder under de 230 flygtimmar som gjordes.
Respektive länsstyrelse har ansvaret för upphandling och beslutar enligt MSB:s riktlinjer om skogsbrandsbevakning med flyg ska bedrivas i länet. Därefter beslutar länsstyrelsen om omfattningen av bevakningen, till exempel om flygslingornas uppläggning och hur ofta bevakning ska utföras.