Många av regionens anställda är rädda för repressalier

Nu har medarbetarundersökningarna i Region Västerbotten presenterats. Den visar på något bättre resultat jämfört med förra året. Däremot är över 57 procent av de anställda kritiska och skulle inte rekommendera Region Västerbotten som arbetsgivare. Många av de anställda är också oroliga för repressalier om de slår larm om missförhållanden, skriver Västerbottens-Kuriren.

Nu presenteras årets medarbetarundersökning i Region Västerbotten.

Nu presenteras årets medarbetarundersökning i Region Västerbotten.

Foto: Klas Sjöberg/VK

Västerbotten2023-12-09 05:00

Årets medarbetarundersökning visar på något förbättrade resultat jämfört med i fjol, rapporterar VK.

– Det här är effekten av att vi har jobbat med medarbetarundersökningen under tidigare år, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anna-Lena Danielsson (S).

Hon tror också att det positiva resultatet kan ha att göra med att effekterna av covid-19 nu har lagt sig.

Det finns dock ett par uppgifter som sticker ut. En av dessa är att bara 11,9 procent av de anställda skulle kunna tänka sig att rekommendera regionen som arbetsgivare.

Så många som 57,5 procent av de anställda, eller 3749 av dem som svarat på enkäten, säger att de inte vill rekommendera regionen som arbetsgivare till en vän eller bekant.

– Jag vet faktiskt inte varför vi får det här resultatet men det här är ju en sådan fråga som vi måste jobba med. Därför att man är ju den bästa ambassadören om man själv kommer från verksamheten, säger Anna-Lena Danielsson.

undefined
Anna-Lena Danielsson, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hon menar att det är viktigt att regionen verkligen går in i och tittar närmare på det här resultatet.

– För många har ju uppgett att de trivs på sitt jobb men de kan inte rekommendera någon annan att jobba i verksamheten. Så det är konstigt, menar Danielsson.

Av enkäten framgår att regionens medarbetare fortfarande lider av stress, och det är något som Anna-Lena Danielsson menar att de som arbetsgivare behöver förbättra.

I år har medarbetarundersökningen också ställt frågor om kränkningar, diskriminering och trygghet på arbetsplatsen. Detta ska göras vartannat år. Där kan de konstatera att de inte har uppnått sitt mål som arbetsgivare där det gäller en nolltolerans mot kränkningar och diskriminering.

Jämfört med den förra mätningen så är förekomsten av tystnadskultur, kränkande särbehandling och diskriminering något mindre i är jämfört med 2021. Men det är fortfarande högt inom vissa områden.

När det gäller rädslan för repressalier om man uttrycker missförhållanden på arbetsplatsen så är det som mest 16,7 procent av de anställda som är oroliga för detta.

– I den här frågan är det väldigt viktigt att ha med sig fackföreningarna för att det är där man samverkar om allt som händer och sker. De kan också komma med förslag på hur man kan fortsätta att jobba för att bli en så bra arbetsgivare som vi vill att vi ska vara, säger Danielsson.

Hon menar också att det är viktigt att man ska kunna säga vad man tycker och tänker utan att vara orolig för att utsättas för någon form av straff.

– Det här är ett stort arbete vi behöver göra, säger hon.

På frågan om man har varit utsatt för kränkande särbehandling så svarar som mest 5,5 procent av de anställda att det har de.

Under det senaste året har på en del av regionens arbetsplatser över 13 procent av de anställda utsatts för hot om våld. Inom detta område är dock variationen stor. På andra arbetsplatser är det bara lite drygt 3 procent som har hotats. På ett par av arbetsplatserna har över 7 procent av de anställda dessutom utsatts för fysiskt våld.

När det gäller diskriminering samt sexuella trakasserier är det dock ett mindre antal, färre än 4 procent, som har utsatts för detta under det senaste året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!