Fler kvinnor bland de som tjänar bäst i regionen

Månadslönerna skiljer inte så mycket, däremot tilläggen. Det är ett av skälen till att ett par av de regionanställda drar i väg och närmar sig tre miljoner i årslön. Nu har dock ett trendbrott skett. Allt fler kvinnor återfinns bland de 100 högst betalda i regionen.

Det är olika sorters tillägg som utgör en stor del av de höga lönerna. Jonas Holm, ordförande i Västerbottens läkareförening, berättar att tilläggen, som ofta är hemliga, gör det svårt att greppa helheten när grundlöner ska förhandlas.

Det är olika sorters tillägg som utgör en stor del av de höga lönerna. Jonas Holm, ordförande i Västerbottens läkareförening, berättar att tilläggen, som ofta är hemliga, gör det svårt att greppa helheten när grundlöner ska förhandlas.

Foto: Erland Segerstedt/VK

Västerbotten2023-12-30 05:00

VK har under flera år mätt hur höga löner de anställda i Region Västerbotten har. Liksom många andra år är det Bo Sundqvist, distriktsläkare i Bjurholm, som är den med högst lön i regionen. Han fick nära 3 miljoner kronor i lön år 2022.

På andra plats kommer John Lundqvist, överläkare vid Kirurgiskt centrum i Lycksele. Han var på tredje plats vid den förra mätningen med en lön på 2,7 miljoner kronor.

På tredje plats kommer dock en kvinna, Evangelia Moraiti, medicinsk chef vid CFOG i Umeå. Hon har gjort ett rejält lönelyft och har nu en lön på drygt 2,6 miljoner kronor.

Nio regionanställda har löner på över 2 miljoner kronor. Deras månadslöner ligger mellan 82 950 och 94 800 kronor. Det som gör att deras löner sticker iväg är dock att de, i flera fall, har tillägg som är kopplade till sina anställningar.

Västerbottens Läkareförenings ordförande Jonas Holm förklarar om tilläggen:

– Det är inte något som vi ser, det vi ser vid löneförhandlingarna är grundlönerna. De här tilläggen är liksom vid sidan om.

De som får dessa tillägg är oftast personer som har bristkompetenser och är svåra att rekrytera. Det kan handla om till exempel patologer och vissa distriktsläkare.

– Det är sådana tillägg som arbetsgivaren lägger till men de är oftast väldigt hemliga och från läkarföreningen har vi väldigt dålig tillgång till att se vilka som har de här högsta tilläggen. De mörkar det faktiskt och det innebär ett litet problem för oss när vi ska ha de här förhandlingarna. För vi ser inte helheten, säger Jonas Holm.

Den person som dock har den högsta månadslönen är regiondirektören Tommy Svensson som 2022 tjänade 150 700 kronor i månaden. Det gav honom en årsinkomst på drygt 1,8 miljoner kronor.

VK har under flera års tid redovisat regionens högsta löner. Det som utmärkt sig vid mätningarna är att det i snitt bara har varit omkring en fjärdedel kvinnor som har lyckats ta sig in på 100 i topplistan. Nu har det skett ett trendbrott. 33 personer på listan är kvinnor.

Jämfört med mätningen för 2021 var det 27 kvinnor. Året innan det 26. 2009 var siffran 2. Sämsta fördelningen mellan könen var 2015 då endast 19 kvinnor fanns på 100 i topp.


Enligt Jonas Karlberg (V), som är regionråd med ansvar för jämställdhet och jämlikhet, har de inte gjort några särskilda satsningar riktat mot den här gruppen. Han ser dock en annan orsak till förbättringen.

– Vi har en pott att använda för förfördelade grupper men det är ju en relativt liten del ändå. Och det är inte de högst avlönade som kanske är den viktigaste gruppen här. Utan jag misstänker att det man ser är den förskjutning som har varit inom den högre utbildningen, säger Karlberg.

Det är alltså fler kvinnor som har kommit in på universiteten, utbildat sig och också fått högre positioner inom vården.

Det är betydligt fler kvinnor än män som studerar på högskolan. Det visar aktuell statistik från Universitets kansler ämbetet (UKÄ). 2022 var det 61 procent kvinnor som var registrerade studenter och 39 procent män. Det har också skett en tydlig ökning om man tittar 10–15 år tillbaka.

Enligt UKÄ så finns det också en skillnad i vilka utbildningar kvinnor respektive män studerar. Det gäller såväl på grundnivå som avancerad nivå men även på forskarnivå. Det leder både till en könssegregerad arbetsmarknad och till att kvinnor och män delvis forskar inom olika ämnen.

Nästan alla yrkesexamensprogram har en sned könsfördelning. Vissa förändringar har dock skett över tid. Bland de största yrkesexamensprogrammen har könsfördelningen blivit mindre ojämn på de manligt dominerade utbildningarna till civilingenjör och högskoleingenjör men däremot inte på de kvinnligt dominerade utbildningarna till sjuksköterska och socionom.

Jonas Holm säger att detta med jämställda löner är något som de arbetar med vid varje löneförhandling.

– Vi tittar alltid på kvinnornas löner och försöker jämföra med bland annat hur länge man har jobbat. Vårt mål är att få det så lika som möjligt och det är något som vi har arbetat med i många år. Till slut blir det ju bättre och bättre, säger Holm.

År 2022 låg medellönen i Sverige på 37 100 kronor. Kvinnornas medellön var 2000 kronor lägre medan männens medellön låg på 39000 kronor. En specialistläkare tjänade i snitt 83200 kronor.

Fakta

Förutom vilka löner de anställda får har VK tittat på hur stor andel kvinnor som funnits med på 100 i topplistan. Sämst var det 2015 då det bara var 19 kvinnor med. Vid den senaste mätningen 2022 har det dock skett ett trendbrott då det är 33 kvinnor med bland de 100 mest välbetalda.

2009: 21 kvinnor

2011: 22 kvinnor

2013: 21 kvinnor

2015: 19 kvinnor

2016: 25 kvinnor

2017: 25 kvinnor

2019: 26 kvinnor

2020: 26 kvinnor

2021: 27 kvinnor

2022: 33 kvinnor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!