Den av många illa sedda fågeln häckar i stora grupper och jagar väldigt mycket fisk där de befinner sig, vilket inte bara påverkar djur och natur, utan även samhällen i närheten.
I Västernorrlands län har skarven ökat kraftigt de senaste åren och det är nu uppemot 8000 skarvar längs kusten i länet. Det är tillåtet att bedriva skyddsjakt mot fåglarna, men det har visat sig vara ofruktsamt för att minska tillväxten.
– Skarvarna tar död på all växtlighet där de häckar, och fiskar som befinner sig nära kusterna har minskat kraftigt. Skarvarna gör att fiskbeståndet minskar betydligt mer än fritidsfiskare exempelvis, säger Olle Sjödin, ledamot i Husum båtklubb.
Nu har Husums båtklubb, nära länsgränsen mellan Västernorrland och Västerbotten, fått tillstånd att ta till ytterligare åtgärder mot skarven.
– Vi har fått i uppdrag att bestryka 3500 skarvägg med olja. Det gör att skalen blir tätare och att äggen inte kläcks. Vi ska göra detta under fyra tillfällen i maj, säger Olle Sjödin.
Detta sätt att motverka tillväxten av skarv ska vara mer effektivt än att bedriva skyddsjakt med vapen. Mika Pastinen är yrkesfiskare i Husum, och har under flera års tid känt av skarvens många negativa effekter längs kusten i Västernorrland.
– Innan har man pickat hål på skarvägg för att försöka minska tillväxt, men det har inte gett resultat. Tar man sönder äggen eller plockar bort dem, så lägger skarvarna fler ägg, men inte genom oljering. Det gör att skarvarna inte anar oråd, och fortsätter ruva som vanligt, utan att lägga fler ägg.
I fjol gjorde länsstyrelsen i Västerbotten en inventering av antalet skarv, genom att undersöka häckningsområden. I Västerbotten fanns det ungefär 3000–4000 skarvar, men de verkar inte ha lyckats föröka sig nämnvärt.
– Vi hade mellan 3000 och 4000 skarvar längs kusten på våren, och betydligt färre på sommaren. Vi tror inte att de kommer att öka i antal då de hade dåliga häckningsförsök i fjol, vilket vi tror kan bland annat vara på grund av havsörn, säger Peter Näslund, vilthandläggare på länsstyrelsen i Västerbotten.
Även om skarven har ökat i antal i Västerbotten, är läget ännu inte kritiskt. Skyddsjakt av skarv är tillåtet men länsstyrelsen ser ingen anledning att ta till ytterligare åtgärder i dagsläget.
– Skarven har ökat, men det finns ingen anledning att ta till ytterligare åtgärder som i Västernorrland. Något som är nytt är dock att Naturvårdsverket har en nationell inventering av skarv på gång, vilket ska bli spännande att se hur det blir, säger Peter Näslund.
Fakta
Du som har jakträtt i området kan på eget initiativ jaga skarv för att förhindra skada. Detta gäller Nordmaling, Robertsfors, Umeå och Skellefteå kommuner.
Du får jaga:
– Vid fasta och rörliga fiskeredskap, och inom ett avstånd av 300 meter från sådana redskap under perioden 1 augusti – 28 (29) februari.
–Vid fiskodling och utsättningsplatser (inom sju dygn innan och sju dygn efter utsättningstillfälle) och inom ett avstånd av 300 meter från sådana områden under perioden 1 juli – 30 juni (året runt)
– Inom fredningsområden för fisk under perioden 1 augusti – 28 (29) februari.
Du får inte jaga närmare än 300 meter från boplats för skarv, havsörn eller fiskgjuse.
Fredningsområden hittas i Fiskeriverkets föreskrifter.
Källa: Länsstyrelsen Västerbotten