Länsstyrelsen granskar hunddagiset efter larmen

Personalen vittnar om allvarliga missförhållanden på ett hunddagis i Västerbotten. Nu har länsstyrelsen inlett en utredning av verksamheten. ”Det är under handläggning”, säger Evelina Fahlgren, djurskyddshandläggare.

Länsstyrelsen Västerbotten har inlett en utredning kring hunddagiset.

Länsstyrelsen Västerbotten har inlett en utredning kring hunddagiset.

Foto: Länsstyrelsen

Västerbotten2023-06-28 18:00

Förra månaden fick länsstyrelsen en anmälan gällande det hunddagis i Västerbotten som Norran har granskat. Anmälaren, som är anonym, menar att det finns brister i djurhållningen.

Länsstyrelsen kontrollerar att djurskyddslagen följs. Det är också länsstyrelsen som bestämmer om någon ska få tillstånd att till exempel bedriva ett hunddagis.

Evelina Fahlgren är djurskyddshandläggare på länsstyrelsen. Hon vill inte uttala sig i det enskilda ärendet med hänvisning till att det är under handläggning. När länsstyrelsen får in en anmälan genomförs oftast en kontroll av något slag, berättar hon.

– Hur vi väljer att kontrollera beror på hur allvarlig och akut anmälan bedöms vara. Är det av mindre allvarlig art ringer vi upp djurhållaren eller skickar brev. Om det behövs kan vi också göra en oanmäld kontroll. Sedan summerar vi resultaten för djurhållaren och skickar en kontrollrapport, säger Evelina Fahlgren.

undefined
Bilder och filmer som personalen tagit visar urin på golvet och söndertuggade möbler i det utrymme där två hundar förvarats.

Beroende på hur allvarliga bristerna är kan ett ärende sedan hanteras på olika sätt.

– Är det allvarligare brister som inte har åtgärdats trots att vi har påtalat dem kan vi förelägga beslut och ställa krav på att det ska vidtas åtgärder. Vi kan också förelägga med vite.

Hunddagis är tillståndspliktiga, vilket innebär att ett godkännande krävs från länsstyrelsen för att verksamheten ska få bedrivas. Det finns vissa krav som ska vara uppfyllda, och om förutsättningarna har försämrats kan länsstyrelsen återkalla tillståndet, vilket får som konsekvens att verksamheten måste stänga.

Evelina Fahlgren säger att länsstyrelsen vanligen får in flera anmälningar i veckan. Vad som står i dessa och vad de omfattar kan variera mycket.

– Vi får däremot in ganska få anmälningar mot just hunddagisar. Det rör sig som mest om några per år, säger hon.

Hur allvarlig är anmälan i detta fall?

– Jag kan inte uttala mig om det. Allvarligheten beror på utfallet av vår handläggning och den är inte klar än.

Djurskyddslagen

Djurskyddslagstiftningen ska förbygga att djur far illa. Den beskriver hur den som håller, sköter eller hanterar djur ska göra så att djuren mår både fysiskt och psykiskt bra.

Om någon bryter mot djurskyddslagstiftningen med uppsåt eller av oaktsamhet kan hen dömas av domstol till böter eller fängelse i högst två år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!