På grupplokalen på Vännäs IP samlades i torsdags tjejerna från Spöland Vännäs IF för första gången för att tillsammans med föräldrar och tränare prata om den traumatiska upplevelsen de fick uppleva under fotbollscupen i Gammelstad, Luleå. Händelsen kom att visa sig vara den största matförgiftningen någonsin i Norrbotten.
– Vad jag vet är detta den hittills största matförgiftningen i Norrbotten. För ett antal år sedan hade vi otjänligt vatten i Boden, som ledde till ett antal magproblem. Men inget av denna omfattning som i Gammelstad, sade Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten till NSD.
Timmarna innan majoriteten av laget började kräkas hade de peppat med musik och övat på en målgest inför de kommande fotbollsmatcherna. Tjejerna fick aldrig utföra den, istället väntade timmar av magkramper, kräkningar och sjukhusbesök. Det rapporterar Västerbottens-kuriren.
Klockan fyra på eftermiddagen åt det första laget av den köttfärssåsen med spaghetti som serverades. Spöland Vännäs IF åt klockan 18:30 och var det näst sista laget att äta.
Efter middagen åkte laget iväg till en matvarubutik för att inhandla snacks och nödvändigheter, sen var det fri lek. Tjejerna var ute på skolgården på den skola de bodde på. Då ser de ett annat lag som står och kräks och snabbt inser det att fler lag har drabbats av samma öde. Då började oron växa hos tjejerna som förstod att det var liten chans att de skulle klara sig undan det de just hade bevittnat.
– Vi trodde att vi hade klarat oss, men det var bara det att det inte hade gått nog lång tid för oss, säger tränare Viktoria Svanebro.
– Till slut blev det en psykisk stress för oss att se andra kräkas, vi började känna efter men avfärdade samtidigt våra symtom och lugnade oss med att vi bara var oroliga, säger en av tjejerna i laget.
Den första i laget att kräkas var Nelia Gyllenhäll, var en av de första som åkte ambulans till sjukhuset och senare kom att läggas in på intensivvårdsavdelning.
– Det började med att jag kände att jag hade ont i magen, men jag försökte lugna mig med att smärtan i magen kom från oro. Tio minuter efter det, då jag pratade med mina föräldrar i telefon, kräks jag, säger Nelia Gyllenhäll.
– Vissa barn var rödprioriterade, vår allvarligaste prioritering när man ska åka ambulans, säger Maja Zingmark som var den enda barnläkaren i tjänst på Sunderby sjukhus, till P4 Norrbotten.
185 spelare åt av maten och ungefär 120 drabbades, vilket skapade stort kaos på skolgården. Tjejerna beskriver, förutom kräkningar, symtom som yrsel och magont och att de var rädda och oroliga. Det låg pölar med spya överallt på skolgården och inne på skolan. Alla kräktes om vartannat och några låg avsvimmade.
– Barn låg avsvimmade i buskarna, lyckligtvis inte någon av våra lagmedlemmar. Ambulanspersonalen hade fullt upp med att hämta barn i buskar och få in dem i ambulansen som körde skytteltrafik till och från sjukhuset, säger Viktoria Svanebro.
Snabbt var ambulans på plats vid skolan och organiserade. Alla som hade symtom fick sätta sig i en trapp, så att ambulanspersonalen kunde ha en överblick över sjukdomsbilden på barnen. Ambulanspersonalen var noga med att ingen fick somna på trappen och väckte hela tiden de barn som var så trötta att de somnade.
Flora Nyström var en av två i laget som åt det vegetariska alternativet med spaghetti och drabbades inte av matförgiftning. Dock så hade de hört från andra lag att de endast ätit spaghetti så det fanns ändå en oro att även hon skulle bli smittad. Flora och kompisen fick bevittna och hjälpa vän efter vän få kräkningar, yrsel och magont.
– Det jobbigaste var att inte veta var alla tog vägen, allting gick så fort från att de blev sjuka och till slut så dåliga att flera fick åka till sjukhuset. Det som var några timmar kändes som två veckor, säger Flora Nyström.
Wilma Nyström och Nelia Gyllenhäll fick vara tillsammans i samma rum på sjukhuset. Efter en stund blev Nelia så pass dålig att hon fick åka till intensivvårdsavdelningen.
Trots medicin fick Nelia återigen kramper i magen och fortsatte att kräkas så hon flyttades till intensivvårdsavdelningen.
– Vi försökte hålla humöret uppe genom att skämta med varandra, vi hade varann. Det var jättejobbigt att byta till en annan avdelning. Jag hade slangar överallt och pluttar över hela överkroppen, de väckte mig hela tiden för att ta blodprov, säger Nelia Gyllenhäll.
Tränaren Tobias Svanebro, drabbades tidigt av kräkningar, men höll ihop och försökte lugna situationen för tjejernas skull. Senare lades även han in på sjukhuset. Han beskriver händelsen som ofattbar och att platsen liknade ett slagfält. Samtidigt skickar han en eloge dels till arrangörerna men också till vårdpersonalen som på plats skötte den kritiska situationen med bravur. Ordförande i föreningen Spöland Vännäs IF håller nu i den juridiska biten där bland annat eventuella ekonomiska ersättningar ingår.
Tränarna för Spöland Vännäs IF F10 organiserade sig så att en ledare stod vid trappen och en annan åkte till sjukhuset.
– Jag hade koll på allt i mitt huvud, jag visste exakt vilka som åkt till sjukhuset och vilka som fortfarande fanns kvar på plats. Min dotter är med i laget och jag fick senare lämna för att åka med henne till akutmottagningen, säger Viktoria Svanebro.
– Vi skulle spela mot lag vi aldrig tidigare hade mött och fick inte visa upp vår inövade målgest, så det kändes jättetråkigt att allt blev som det blev. Vi kommer inte äta spagetti och köttfärssås på väldigt länge, säger en av tjejerna i laget och får medhåll av övriga.