Enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten har endast 27 procent inom gruppen personer 65 år och äldre som har hemtjänst i Västerbotten fått minst en dos coronavaccin, medan rikssnittet ligger på 45 procent. Bara Stockholm är sämre – där har endast 11 procent i gruppen fått minst en dos vaccin. Det skriver Västerbottens-Kuriren.
Rikssnittet när det kommer till hur många inom samma grupp som fått full vaccinering, det vill säga två doser, ligger på 21 procent. Även här hittas länet i botten på 4 procent, bara snäppet över Stockholms 3 procent.
På PRO, Pensionärernas riksorganisation, är man kritisk till att region Västerbotten halkat efter när det gäller vaccineringen av de äldre med hemtjänst.
– Bor man på ett särskilt boende så är man bevisligen äldre och skör, men om man på något sätt har fått hemtjänst är man skör så till vida att man inte klarar allting själv, och man kan ju också vara precis lika gammal som man är på ett särskilt boende. Det är därutöver så att de människor som har hemtjänst ju ofta är i en betydligt större ensamhetssituation än vad man är på ett särskilt boende, så därför vet jag inte varför man har gjort den där skillnaden, säger Sam Venngren, ordförande för PRO:s Västerbottensdistrikt.
Förklaringen till de dystra siffrorna är att det levererats färre doser vaccin till länet jämfört med andra regioner, menar Västerbottens vaccinationssamordnare Ronny Lestander.
– Vi har vaccinerat allt vi kan och är ganska långt fram med hemtjänsten. I Västerbotten finns det kommuner som har hunnit så långt att man är helt klar, men man ligger lite efter i Umeå och Skellefteå. Det är stora kommuner, komplexa system att jobba i och det tar lite längre tid, men vi använder allt vaccin och följer prioriteringsordningen, säger Ronny Lestander.
Anledningen till att färre doser vaccin levererats till länet beror enligt honom på att Västerbotten är ett ungt län.
– Av totalbefolkningen har vi inte jättemånga som är över 70 år. Norrbotten, som har 23 000 personer mindre i totalbefolkningen, har ändå 3 000 fler som är över 70 år, så de får mer vaccin än oss. Det innebär också att vi har en lägre vaccinationsprocent på totalbefolkningen i Västerbotten, för vi får mindre vaccin än våra grannar som har en mindre befolkning, säger Ronny Lestander och fortsätter:
– Jag har påtalat detta jättemycket för Folkhälsomyndigheten, just av den anledningen att när vi väl kommer fram till den stora gruppen som är 18-64 år så har vi en jättestor del av vår totala vaccinationsmängd kvar. Till exempel Jämtland/Härjedalen har hunnit halvvägs när de har vaccinerat alla över 65 år, medan vi kanske har fyra femtedelar kvar.
Hur bekymrad är du över att det levereras så få doser?
– Det är klart att jag är bekymrad, men samtidigt har vi fått den andel vi ska ha utifrån den befolkningsstruktur vi har. Jag är väl lika bekymrad som man är i Stockholm eller Norrbotten eller var som – det går lite för sakta. I Västerbotten, utifrån det smittläge vi är i nu, så är det ännu mer bekymmersamt, men Folkhälsomyndigheten gör ingen fördelning utifrån det, utan bara utifrån ålder.
Två regioner som kommit betydligt längre vad gäller vaccinationen av 65-plussarna med hemtjänst är Västerbottens grannregioner Norrbotten och Jämtland/Härjedalen. I Norrbotten har till exempel 73 procent fått minst en dos, och 38 procent har fått två doser.
En förklaring till detta tror Pia Näsvall, chefläkare med ansvar för vaccinationen i region Norrbotten, kan vara att regionen och kommunerna har haft ett gott samarbete för att kunna erbjuda alla vaccin.
– Kommunerna har ju sitt grundansvar för dem som de har hälso- och sjukvårdsansvar för – det vill säga dem som bor på särskilda boenden och har hemsjukvård – och vaccinerar dem enligt sitt ordinarie uppdrag. En del kommuner har vaccinerat även hemtjänstbrukare och hjälpt till med det, men många har även valt att inte göra det, men då har vi haft ett gott samarbete med kommunerna för att kunna nå den här gruppen.
Regionerna har inga uppgifter om vilka som har hemtjänst.
– De uppgifterna har ju kommunerna, så det bygger på att man har ett gott samarbete för att kunna erbjuda alla vaccin. Det har vi hjälpts åt med, säger Pia Näsvall.
Ronny Lestander framhåller att man har ett gott samarbete även i Västerbotten.
– Vi har fantastiskt god hjälp av kommunerna, men vi har fått lite mindre vaccin och därför ligger vi efter. Sedan kommer vi successivt att få mer vaccin och då kommer vi att hinna ikapp våra grannar vad det lider. Just nu ligger vi en dryg vecka efter Norrbotten, säger han.
Josefin Isaksson/Västerbottens-Kuriren