Region Västerbotten har nu höjt sitt beredskapläge och samlat till regional krisledning. Något som innebär att det blir lättare att planera verksamheten gemensamt och prioritera resurser dit de behövs.
”Skydda de känsliga”
Live-tv: En vårdas för intensivvård i Västerbotten – finns tecken på samhällsspridningUnder onsdagens presskonferens berättade regionen dels hur de arbetar med att dämpa smittspridningen och hur smittläget ser ut.
Men en del kommer att behöva intensivvård, och en del kommer inte att överleva. Strategin är därför att nu skydda de vi vet är mest känsliga, de som riskerar att bli allvarligt sjuka.
– I takt med att tiden går lär vi oss allt mer om detta virus, och symtomens allvarlighetsgrad. Det är viktigt att understryka att av det vi sett hittills tycks den stora majoriteten få lindriga besvär, säger Gunilla Persson, smittskyddsläkare.
– Men en del kommer att behöva intensivvård, och en del kommer inte att överleva. Strategin är därför att nu skydda de vi vet är mest känsliga, de som riskerar att bli allvarligt sjuka. Det rör sig främst om äldre, och äldre med underliggande sjukdom.
”Det stora problemet är att många kan bli sjuka samtidigt”Skelleftepsykologen om coronarädslan: Så hanterar vi oron – och använder den i positivt syfteAv de fall som är konstaterade i dagsläget vill regionen inte berätta vare sig ålder eller kön – ”för att inte tassa på patientsekretessen”. Det kan dock komma att förändras om något avvikande upptäcks.
Är alla som vårdas äldre?
– Det får ni i så fall uttolka av svaret, vi nöjer oss med denna information, säger Gunilla Persson.
Det regionen hoppas på nu är att smittspridningens hastighet dämpas. På det sättet kan sjukvården bättre hantera de patienter som behöver vård. Både de som drabbas av coronaviruset – eller har andra vårdbehov.
– Och det gör vi genom att följa Folkhälsomyndighetens råd. Vi stannar hemma när vi är sjuka och två dagar extra när vi är symtomfria. Vi tvättar händerna noga och ofta och vi undviker onödiga besök till äldre, säger Gunilla Persson.
Regionen ber också invånare att se över hur de kan stötta äldre.
– De kommer att behöva hjälp med att handla, och de kan behöva hjälp med att få skjuts eftersom de bör undvika kollektivtrafik.
Planer för fler vårdplatser
Vid hälsocentralerna har åtgärder vidtagits för att undvika onödig kontakt i väntrummet. Viss verksamhet och vissa planerade besök kan komma att bli inställda.
De tre personer som i dagsläget är inlagda utgör ingen större vårdbelastning. Men regionen räknar med fler fall, hur många är för tidigt att säga, enligt Britta Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.
– Vi har i dagsläget inget behov av fler platser utanför NUS, men skulle behovet uppstå har vi en plan för detta, säger hon.
Allmän smittspridning
Av de fall som konstaterats finns ett där man ännu inte vet hur personen har smittats. Det kan vara ett tecken på att vi har en allmän smittspridning i samhället.
– Det upptäcktes genom att patienten sökte vård, och där man på grund av symtomen bestämde sig för att provta. Här pågår fortfarande smittspårning, säger Gunilla Persson.
Det har hittills tagits ett 40-tal stickprov på inneliggande patienter med lungproblematik. Detta görs för att försöka upptäcka allmän smittspridning.
– De proverna har alla varit negativa.
Invånare påminns också om att inte ringa 1177 i onödan.
– Den som blir sjuk kan i de allra flesta fall vårda sig i hemmet, blir du sämre kan du ringa, men bara då, säger Britta Winsa.