– Kurserna är en liten ljuspunkt i allt det svåra och vi brukar ha väldig kul tillsammans, säger volontären Kicki Åström till Västerbottens-Kuriren.
Tio välfyllda rosa necessärer står framdukade på borden tillsammans med ett batteri av flaskor, en rejäl spegel, bomullsrondeller samt servetter. När deltagarna kommer in välkomnas de varmt av kursledaren Kicki Åström.
– Glöm inte att ta med kaffe nu bara innan vi sätter i gång. Sedan finns det perukhållare här om det blir varmt och någon skulle vilja ta av sig peruken eller sin huvudbonad, upplyser hon.
Look Good Feel Better är ett humanitärt program som erbjuder smink- och hudvårdskurser till kvinnor som genomgår en cancerbehandling. Under pandemin var kurserna digitala, men nu är det äntligen fysiska träffar igen. Målet är att ha en kurs en gång i månaden och till decemberträffen har tio kvinnor anmält sig.
Vissa kanske tycker att sminkkurser låter ytligt, förklarar Kicki. Men yta kan spela en väldigt stor roll för välbefinnandet. Att få pyssla om sig själv en stund, att få känna sig fin och kanske skratta tillsammans med andra i en liknande situation är något många mår bra av.
– Det handlar om att göra något annat en stund, att få ett avbrott. Men sedan är de här kurserna väldigt roliga även för mig. Det kanske låter konstigt att säga, eftersom de som kommer hit är sjuka, men stämningen är så fin och vi skrattar mycket tillsammans. Det ger även mig energi.
Look Good Feel Better har funnits i Sverige sedan 2003, berättar Kicki som själv varit engagerad i ungefär tio år. Allt började då hon hade en egen salong och några av hennes kunder blev sjuka. Kicki försökte hjälpa så gott hon kunde, men kände att hon ville göra mer. Gick det att skapa något ljust och lite roligt mitt i allt det sjukdomsmörka?
– Jag googlade, hittade programmet, och anmälde mig som volontär. Och på den vägen är det. Eftersom de stora kosmetikaföretagen skänker produkter till kurserna och sjukhuset ställer upp med lokaler är det helt gratis för deltagarna. Det enda som behövs är volontärernas tid och här skulle vi faktiskt behöva bli några fler, säger hon.
Först på schemat för dagen står en ordentlig rengöring av ansiktet. Snart är alla i gång med flaskor och pads.
– Det finns så mycket damm och partiklar som hamnar på huden, det är skönt att bli riktigt ren. Mjölken tar bort döda hudceller och är mjukgörande. Micellärvatten är nästa steg. Jag brukar ha det i en sprayflaska och spraya på ansiktet för lite snabb fräschör, säger Kicki som passar på att tipsa om ett par genvägar för den som tycker att proceduren med flera olika produkter låter väl tidskrävande.
Det är vanligt att huden blir torr vid en cancerbehandling, och den kan även få en annan ton. Plötsligt kan det läppstift man alltid använt se konstigt ut, förklarar Kicki. Att håret försvinner är förstås också en stor förändring.
– Det är jobbigt både för kvinnor och män att tappa håret, men för kvinnor är håret ett annat attribut på något sätt. När det försvinner syns det så tydligt att man är sjuk. Att inte känna igen sig själv i spegeln kan vara skrämmande.
Efter rengöringen har det blivit dags för foundation, concealer, puder och rouge. Det märks tydligt att deltagarna börjar bli varma i kläderna. Det pratas, skojas och skrattas ungefär lika mycket som det smörjs och penslas. Frågorna till Kicki hopar sig. Vad är skillnaden mellan foundation, BB-cream och brunkräm? Hur mycket rouge är egentligen lagom?
– Ta ganska ordentligt, mer än du tror. Ta också lite extra puder på området vid ögonen så får ni en extra bra grund för att måla på bryn och fransar som vi ska gå vidare med senare, säger Kicki.
– Jag är urkass på smink och allt sådant här, så detta var verkligen jättekul, tycker Margareta Nordström och granskar resultatet i spegeln.
– Man är verkligen inte van att sitta och titta på sig själv i spegeln så mycket, men det blir fint! Framför allt är det roligt att få vara i ett sammanhang, med andra i samma situation. Det är nog det enda som jag inte fått hittills under min friskresa. Ofta går man ju på sina behandlingar själv och sitter mest i sin egen bubbla. Så att få göra något sådant här känns så kul, summerar Tina Ögren.