Enligt prognoser från Folkhälsomyndigheten kan det ta 64 dagar från dag noll tills puckeln nås i Västerbotten. Det vill säga från det att kurvan börjar stiga brant, tills vi nått toppen och det börjar vända. När det är som värst beräknas hundra personer behöva slutenvård och 25 personer IVA-vård samtidigt. Beräkningen presenterades för ett par veckor sedan.
LIVE: Det senaste om coronaviruset – följ Norrans direktrapport– Vi har inte fått någon ny prognos. Men det är för tidigt att säga hur det blir, vi följer utvecklingen hela tiden, både här och i landet. Vi kan konstatera att vi har en utbredd samhällssmitta i länet. Men vi provtar inte samhällssmittan, det finns det inte kapacitet för, utan vi provtar främst de som kommer till sjukhus samt vårdpersonal, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare.
Det allra viktigaste nu är att alla förstår att vi har en utbredd samhällsmitta och vad det betyder. Det betyder att smittan finns i alla delar av länet och att en förkylning i dag kan vara covid-19.
Vad händer nu?
– Vi ser en ganska kraftig ökning av fallen nu, vilket vi också väntat. Det speglar den smittspridning vi har.
Ni har talat om en utökad provtagning?
– Ja, vi har en viss utökad provtagning, och vi hoppas kunna utöka den mer.
Det går inte i dag att säga när vi når toppen på kurvan, fortsätter Therese Thunberg.
– Nej, det gäller ju hela tiden att försöka trycka ned den där puckeln. Det gör vi genom att följa rekommendationerna.
”Det stora problemet är att många kan bli sjuka samtidigt”Hur långt efter storstadsregionerna ligger Västerbotten?
– Vår upplevelse är att vi ligger några veckor efter, men det går inte att säga med säkerhet. Men det allra viktigaste nu är att alla förstår att vi har en utbredd samhällssmitta och vad det betyder. Det betyder att smittan finns i alla delar av länet och att en förkylning i dag kan vara covid-19.
Smittskyddet har en tät dialog med länsstyrelsen och kommunerna om smittade inom omsorgen. Både inom hemtjänst och på boenden. I Umeå, Vindeln och Malå kommuner har personer inom den kommunala omsorgen smittats av covid-19.
Coronasmitta på äldreboende i Malå– I dagsläget känner jag inte till några fall i Skellefteå kommun.
Vad gör ni när fall upptäcks inom äldreomsorgen?
– Då gör vi en smittspårning. Först avgörs om personen ifråga behöver sjukhusvård eller kan stanna på boendet, och personen ska isoleras. Via smittspårning ser vi om fler drabbats. De äldre är ju våra sköraste, här måste vi göra allt vi kan för att begränsa smittspridningen.
Höjd beredskap vid hälsocentralerna: Patienter möts upp av dörrvakt – ”Skiljer på infekterade och icke infekterade”Bra tillgång på skyddsutrustning än så längeKan vissa områden i en kommun vara extra utsatta för smitta?
– Vi vet att det här är utbrett i hela länet. Det är ingen idé att tänka så, att det bara skulle röra vissa områden. Så ska man absolut inte tänka, säger Therese Thunberg.
Det är mycket som faller på individens ansvar här. Ibland kommer trängsel att uppstå och folk kommer att agera olika, en del är försiktigare medan andra tar fler risker. Det gäller att hitta en balansgång.
Det här gör skolorna för att minska smittspridningen: Rektor – ”Eleverna är väldigt medvetna om allvaret”Grundskolan i Skellefteå: Alla femteklassare får egen skoldatorMånga känner att det inte är glasklart vad vi bör och inte bör göra. Nu är det snart påsklov - kan barnen träffas och leka som vanligt?
– Ja, i övrigt friska barn, som inte har symtom, där kan jag inte se någon anledning till att de inte kan träffas. Det får man avgöra själv.
När ska vi distansera oss?
– Det som ska undvikas är resande, stora samlingar och trängsel.
Ska man vara försiktig med resande även inom en kommun?
– Är det bara över dagen, och är det utomhusaktiviteter, så borde det vara okej. Allt ska inte ställas in. Men långa resor där man kan behöva använda sjukvård i glesbygd ska undvikas. Och framförallt, vi ska inte hälsa på våra äldre släktingar i påsk.
Therese Thunberg förstår att det inte är helt enkelt att ta ställning till alla råd.
– Det är mycket som faller på individens ansvar här. Ibland kommer trängsel att uppstå och folk kommer att agera olika, en del är försiktigare medan andra tar fler risker. Det gäller att hitta en balans.
Patienter har skrivits ut efter covidvårdNyhetskrönika: Norranreporterns tre månader med lungvård på IVA