Region Västerbotten är en av de nio regionerna som nu håller på att införa det nya vårdinformationssystemet som beskrivs som ett av Europas största IT-projekt. Totalt handlar upphandlingen om över tio miljarder kronor för alla regionerna. För Västerbottens del handlar det alltså om en miljardaffär.
Den första regionen där systemet ska införas är Örebro. Det är också Region Örebro som Konkurrensverket riktar in sig på när det gäller tilläggsavtalet med Cambio Healthcare System AB.
Efter VK:s granskning och efter att Konkurrensverket har tagit del av protokollet där tilläggsavtalet beslutades om har de påbörjat en utredning.
”Konkurrensverket kan med anledning av den komma att fatta ett tillsynsbeslut eller ansöka om upphandlingsskadeavgift”, säger de i en skrivelse till regionen och säger att de därför behöver få regionens perspektiv på de uppgifter som de tagit del av.
I slutet av maj gjorde VK en granskning av hur besluten fattats kring det nya vårdinformationssystemet. Det visade sig då att Region Västerbotten, som den enda regionen, valt att sekretessbelägga stora delar kring affären.
Det var år 2019 som de nio regionerna, SUSSA-regionerna, upphandlade det nya systemet. Sussa står för strategisk utveckling av sjukvårdsstödjande applikationer.
Även om den exakta kostnaden för regionen är hemlig så sa regiondirektören Tommy Svensson i maj att det handlar om en totalkostnad på över en miljard kronor bara för Västerbotten. Om kostnadsnivåerna är desamma för de övriga regionerna så är hela upphandlingen alltså värd runt tio miljarder kronor.
– Det är ett av Europas största it-projekt. Vi har inte gått ut och talat om hur stort omfånget är men bara för vår del så är det ju mer än en miljard, sade Svensson.
Tanken var att de nya systemen redan skulle ha varit införda men, bland annat på grund av pandemin och kriget i Ukraina, har leverantören inte klarat av att införa systemen. Därför valde regionerna att upprätta ett tilläggsavtal.
I VK.s granskning framkom det att flera jurister påtalade att avtalet troligen var olagligt. Region Västerbotten avstod också från att kräva viten från Cambio på flera hundra miljoner kronor som de kunde ha haft rätt till på grund av förseningarna.
När regionerna fick informationen om förseningarna fördes förhandlingar om hur situationen skulle hanteras. Beslutet blev att göra ett tilläggsavtal till huvudavtalet. Tilläggsavtalet godkändes av alla regioner i slutet av förra året.
– För huvudavtalet var fixt och det gick liksom inte att ändra någonting. Då bröt vi mot saker och ting och därför sa vi att då behöver vi teckna ett tilläggsavtal, berättade Tommy Svensson.
VK fick dock ta del av ett strikt konfidentiellt material som tagits fram av Hellströms advokatbyrå i Stockholm. Där framgick det att advokatbyrån rådde regionerna att inte ändra avtalet på det sätt som Cambio ville. Tilläggsavtalet snedvred konkurrensen och den ekonomiska balansen rubbades på ett betydande sätt till Cambios fördel menade byrån.
– Ändringen är enligt vår bedömning därför otillåten, skrev de i sin granskning.
Advokatbyrån föreslog också hur regionerna borde agera ifall en konkurrerande leverantör ansökte om överprövning efter ändringen. De sa att regionerna naturligtvis ska argumentera i förvaltningsdomstolen för att ändringarna är tillåtna.
”Däremot måste noggrant övervägas om regionerna ska yrka att avtalet ska bestå, även om förutsättningarna för ogiltighet föreligger. Får avtalet bestå, vilket med hänsyn till systemets användningsområden är mycket sannolikt, kan en konkurrerande leverantör ha rätt till ett mycket omfattande skadeståndsanspråk. Detta eftersom avtalets värde är mycket högt och dess löptid är lång.”
Trots detta beslutade alla nio regioner att genomföra tilläggsavtalet.
Olle Lundin som är professor vid Uppsala universitet och expert i förvaltningsrätt säger att, när det gäller tilläggsavtal, så ska det handla om små ändringar.
– Det får inte vara stora ändringar och framför allt inte sådana som har sin grund i de skallkrav som fanns i huvudavtalet. I så fall så ser ju uppdraget annorlunda ut och då hade ju andra leverantörer kunnat vara med, säger han.
En granskning som Region Västerbottens revisorer har gjort visade också att tilläggsavtalet hanterades väldigt olika mellan regionerna. I Västerbotten, Västernorrland, Örebro och Halland fanns det brister i hanteringen.
Kritiken mot Region Västerbotten handlade om att de, som enda region, sekretessbelade beslutsprotokollet från det beslut som togs i december. Protokollet diariefördes men det var varken korrekt justerat eller anslaget. Det var först efter att revisionskontoret påpekat detta som det anslogs och justerades. Detta var den 6 mars i år.
– Det var helt enkelt så att vi visste inte bättre hur vi skulle förhålla oss till de delarna, förklarade Tommy Svensson.
Region Örebro har nu svarat på Konkurrensverkets skrivelse samt informerat de berörda personerna inom de övriga regionerna.
– Inskickande av svar har föregåtts av intensivt arbete med regionens upphandlingsjurist, Sussas juridiska ombud samt Cambios juridiska ombud, säger Örebros avtalsansvarige Kaisa Puputti.
I Örebros svar skriver de att det inte har skett några upphandlingsrättsligt otillåtna avsteg från avtalet. De menar också att regionen inte har tagit bort eller avtalat bort några ”skall-krav”. Regionen skulle inte heller haft rätt till några skadestånd eller viten enligt Örebro regionens svar.
– Tilläggsavtalet rör justering av tidplanen för leverans av en mycket begränsad del av funktionaliteten, säger de.
Region Örebro menar också att tilläggsavtalet avser en viss förskjutning av tidsplanen för en begränsad del av systemet och en mindre del av avtalets värde.
Rickard Simonsson är regiondirektör i Örebro.
– Cambio kompenserar regionen och sänker årsavgifter, licenser och underhållskostnader i proportion till den funktionalitet som ska levereras enligt den justerade tidsplanen, säger Örebros regiondirektör Rickard Simonsson i skrivelsen till Konkurrensverket.
Han menar dock att det är ofrånkomligt att det kan föreligga olika uppfattningar hos olika personer i regionerna och hos olika bedömare när det uppstår utmaningar i en så pass komplex och omfattande systemleverans.