Så många björnar får skjutas i Västerbotten

Nu har länsstyrelsen bestämt hur många björnar som får skjutas i Västerbotten i årets licensjakt.

De senaste åren har rekordmånga björnar skjutits i Västerbotten. Just den här björnen är dock fotograferad i Hälsingland.

De senaste åren har rekordmånga björnar skjutits i Västerbotten. Just den här björnen är dock fotograferad i Hälsingland.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Västerbotten2024-06-07 10:00

Det blir en tilldelning på 48 björnar i länet, fördelat över två stora jaktområden.

Licensjakten inleds den 21 augusti och pågår som längst till den 15 oktober – om inte alla björnar fällts innan dess.

Antalet björnar minskar i år till 48, efter tre år med rekordstora tilldelningar. 20 björnar får fällas i det ena jaktområdet, väster om E45, och 28 får fällas i det andra området öster om vägen.

– Att tilldelningen är mindre i år beror på att björnstammen minskat i länet som ett resultat av de senaste årens höga tilldelningar, säger Ulf Bergelin, biträdande enhetschef, i ett pressmeddelande.

– Vi ligger fortfarande lite för högt i antalet björnar, i förhållande till förvaltningsmålet. Därför tas det ut en högre andel i år än vad som motsvarar tillväxten.

Under våren har tolv björnar fällts vid skyddsjakt i västra området på grund av problem inom rennäringen. Länsstyrelsen har tagit hänsyn till detta i tilldelningen.

FAKTA

Senaste spillningsinsamlingen visade att det fanns cirka 450 björnar i Västerbotten år 2019. År 2021 beslutades att målet ska vara 350 björnar. Syftet är bland annat att hantera människors eventuella oro och skador som björnar förorsakar inom rennäringen.

De senaste åren har det också skett en minskning av stammen. Nästa insamling görs i höst och kommer visa hur väl målet faktiskt nåtts.

Källa: Länsstyrelsen Västerbotten.    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!