Kan vårda två patienter i konstgjorda lungor

Ecmo-vården i Stockholm har varit hårt belastad, men i Västerbotten har ingen patient med covid-19 ännu behövt Ecmo-behandling.

Fredrik Holmner visar på kollegan Fredrik Nyström hur ecmo-maskinen kopplas in i kroppen. I bakgrunden syns själva maskinen. Arkivbild.

Fredrik Holmner visar på kollegan Fredrik Nyström hur ecmo-maskinen kopplas in i kroppen. I bakgrunden syns själva maskinen. Arkivbild.

Foto: Leif Andersson

Västerbotten2020-05-05 10:30

I slutet av april kom rapporter om att det var fullbelagt när det gäller Ecmo-behandlingar vid Nya Karolinska. Detta trots att man tredubblat platserna. 

Vid NUS i Umeå finns i dag kapacitet att vårda två patienter med hjälp av konstgjorda lungor där blodet syresätts utanför kroppen.

– Vi har varit involverade i några fall där frågan om Ecmo har kommit upp, men de patienterna har inte behövts läggas in, säger Fredrik Holmner, biträdande verksamhetschef på Hjärtcentrum vid NUS.

I dagsläget bedöms smittspridningen pika i Västerbotten först i juni.

Kan ni växla upp och skapa fler platser om det skulle behövas framöver?

– Behövs fler platser får vi skicka patienter till kliniker som har en Ecmo ledig. Det finns också möjlighet att använda hjärtlungmaskiner temporärt.

Men det är inte bara apparater som krävs. En Ecmo-plats motsvarar nästan två IVA-platser när det gäller personalresurser. Man måste även ta hänsyn till att Ecmo-behandling är väldigt tuff och enbart används som sista alternativ. 

– Patienten måste ha en god chans att klara behandlingen. Baserat på den information som kommit hittills är det en ganska liten klick av patienterna som har nytta av den, säger Fredrik Holmner.

Vid NUS följer de riktlinjer för start av behandling som Ecmo Centrum i Stockholm rekommenderar. Det innebär bland annat att personer med hög ålder inte behandlas i ecmo.

– Det är tiotal faktorer som patienten måste uppfylla för att vi skall starta behandlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!