Kan tvingas senarelägga vårdens bygginvesteringar

Regionens akuta fastighetsunderhåll är i ett kritiskt läge och det finns behov av omfattande åtgärder. Samtidigt kan ekonomin tvinga regionen att senarelägga investeringar. ”Får vi inte bukt med kostnadsutvecklingen på sikt så kan vi vara oroliga”, säger regionstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S).

Ekonomin måste förbättras annars kan regionen tvingas senarelägga investeringar.

Ekonomin måste förbättras annars kan regionen tvingas senarelägga investeringar.

Foto: Victor Lundberg

Västerbotten2019-04-03 11:30
undefined
Ekonomin måste förbättras annars kan regionen tvingas senarelägga investeringar.

Beskrivningen av läget kommer från ett underlag till plan och budget 2020 som behandlades på regionstyrelsens sammanträde i tisdags. Enligt ordförande Peter Olofsson (S) är det styrelsens inspel till beredningen av ärendet inför regionfullmäktige i juni – där man tar budgeten – och för verksamhetsplanerna, som beslutas under hösten.

I skrivelsen konstateras att landstingsstyrelsen förra året hade en negativ budgetavvikelse på 160 miljoner kronor, varav 73 miljoner inom fastighetskostnader.

Beslut i juni

Under rubriken Investeringar – fastighetskostnader i skrivelsen framgår att det finns många utmaningar, framför allt när det gäller fastighetsinvesteringar och omflyttningar.

Ett arbete pågår för att minska förhyrningar men man räknar inte med att kunna upphöra med att hyra paviljonger då det kan få negativa effekter för verksamheterna.

Regionstyrelsen skriver även att: ”Ett antal investeringsprojekt kommer att behöva senareläggas för att investeringsutbetalningarna ska rymmas inom investeringsramen.”

Ingen har sagt att vi inte ska fullfölja fastighetsinvesteringarna på de tre sjukhusen.

Ska prioritera

Under 2018 kostade investeringarna nästa 1,2 miljarder kronor. Regionen har lånat 1,6 miljarder hittills för att klara investeringar och det kommer att krävas fortsatt upplåning för att hantera de ökande investeringarna.

Men finansieringsbehoven kommer att överstiga finansieringsmöjligheterna och därför måste verksamheterna ta fram prioriterade och finansierade investeringsplaner för en tioårsperiod.

I dagsläget finns dock inga beslut om prioriteringar, enligt Peter Olofsson. Frågorna kommer att behandlas i fullmäktige i juni.

– Det blir vi politiker som har sista ordet och vi väntar nu på underlag. Men jag ser inte att vi har några prioriteringsförändringar när det gäller investeringsplanen. Det vi behöver titta över är hur vi gör investeringarna och i vilket tempo. Vi behöver en tydligt strukturerad investeringsplan i kombination med god ekonomisk hushållning, tillägger han.

Han påpekar också att en del byggjobb naturligt skjuts framåt på grund av att projekteringen tar mer tid än väntat. Detta på grund av att sjukhusbyggen är komplexa.

undefined
Peter Olofsson (S).

Ska bygga nytt

Norran har tidigare berättat att det skulle investeras 261 miljoner kronor i byggnader i Skellefteå lasarett 2018–2020. I samband med det sa regionrådet Peter Olofsson att ingenting skulle kunna stoppa byggplanerna. ”Vi har inget val”, sa han då.

Gäller det fortfarande?

– Ingen har sagt att vi inte ska fullfölja fastighetsinvesteringarna på de tre sjukhusen. Vi har sagt att inga projekt ska stanna av och projektet vid Skellefteå lasarett drivs för fullt, säger han.

Det låter som om det behöver lappas och lagas i första hand?

– Nej, det tror jag inte. Jag tycker vi har slutat att prata om att lappa och laga. Vi pratar om att riva och bygga nytt. Skellefteå lasarett är ett ypperligt exempel på att man inte kan lappa och laga för till slut skapar man problem med sjuka hus, säger han.

Ekonomin är dålig – hur påverkar det?

– Får vi inte bukt med kostnadsutvecklingen på sikt kan vi vara oroliga. Vi behöver göra ett jobb där och det är komplicerat. Jag kan inte svara på vad vi ska göra än och det finns inga enkla svar. Det är inte bara en sak vi behöver göra utan många.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!