Islamiska föreningen – beslut står fast trots ny information: ”Vi vill inte straffa ungdomarna”

Politikerna har inte ändrat uppfattning – Islamiska föreningen får bidrag. Trots tidigare samröre med kontroversiell talare – och det faktum att föreningen inte tar avstånd till sitt tidigare beslut att bjuda in mannen.

Janeth Lundberg (S), regionpolitiker.

Janeth Lundberg (S), regionpolitiker.

Foto: VLL/Pressbild

Västerbotten2019-01-19 10:00
undefined
Janeth Lundberg (S), regionpolitiker.

Islamiska föreningen i Västerbotten beviljades nyligen ett folkhälsobidrag från regionen, före detta landstinget. Ärendet bereddes av en enig samverkansnämnd. Detta väckte protester från Shervin Ahmadzezdeh (L) – som påpekade att föreningen så sent som i mars i fjol bjudit in en kontroversiell talare. En imam som flera gånger uppmärksammats på grund av sin radikala tolkning av Islam.

Norrans artiklar visade dels att Islamiska föreningen inte tar avstånd från sin tidigare inbjudan av föreläsaren. Inte heller hade företrädarna i föreningen bytts ut det senaste året – vilket politiker hänvisade till.

Kritik mot att Islamiska föreningen får bidrag: ”Politiker har ett ansvar att ta reda på fakta”Politiker kände till imamen – men det påverkade inte beslutet

Janeth Lundberg (S) satt i samverkansnämnden som beredde frågan. Hon säger att en tjänsteperson satt med på mötet då frågan behandlades.

– Hela nämnden fick information, både om att föreningen tidigare bjudit in den här talaren, men också att det nu var nya personer engagerade i föreningen, säger hon.

I nämnden fick vi inte information om den kontroversiella talaren. Hade jag fått veta det skulle jag ha reagerat kraftigare.

Till Norran sa Janeth Lundberg: ”En nyvald styrelse kan inte straffas för vad en tidigare styrelse gjort.” Men när Norran ställer frågan till föreningssekreteraren ser detta inte ut att stämma, han säger om föreningsstyrelsen: ”Det är samma personer. Vi är tre som är mest aktiva och har varit det i flera år.”

Hur ser du på det?

– Vad jag menade var att vi inte kan straffa ungdomar för vad vuxna personer gör, enligt ansökan tänker de inte bjuda in kontroversiella talare. Och vi kan bara ta hänsyn till vad som står i denna, säger hon.

Men du sa något helt annat – dessutom tar föreningen inte avstånd till att ha bjudit in talaren.

– Men vart ska man dra gränsen? Om en förening mot spelmissbruk bjuder in en föreläsare om detta, ska de inte få göra det då efter de här personerna har ett spelmissbruk. Vi tycker inte att de här ungdomarna ska straffas för vad vuxna gjort.

Vissa skulle kanske se det som att ni snarare skyddar ungdomar från att utsättas för radikala föreläsare?

– Det finns inget i ansökan om vilken slags föreläsare de tänkt bjuda in. De lovar på heder och samvete att verksamheten som får bidrag ska vara demokratisk, och inte heller religiös.

Men de har tidigare bjudit in olämpliga föreläsare – och tänker även bjuda in föreläsare nu?

– Men då får vi utvärdera det i efterhand, och då kan det påverka deras möjligheter att få bidrag framöver, säger Janeth Lundberg (S).

”Stämmer inte”

Andreas Löwenhöök (M) säger att Janeths svar om vilken information de fått inte stämmer med hans minnesbild:

– I nämnden fick vi inte information om den kontroversiella talaren. Hade jag fått veta det skulle jag ha reagerat kraftigare.

Han ifrågasätter också argumentet om att ”inte straffa tidigare styrelser”.

– De gör vi kontinuerligt, eftersom föreningar lämnar in verksamhetsberättelser och liknande handlingar som bedöms. Har en styrelse inte skött sig påverkar det kommande styrelses möjligheter.

Föreningar får pengar till satsningar på folkhälsan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!