Intervju: Holmenchef om köpet av Martinsons

Kommer Holmen att behålla namnet Martinsons? Vad händer med köporganisationen och kontoret i Umeå och kommer Holmen även i fortsättningen att leverera råvara till köpsågverk i länet? Här svarar Johan Padel, affärs­områdeschef för trävaror i Holmen och ny vd efter Lars Martinson, på VK:s frågor om det stora förvärvet och vad som händer nu?

Johan Padel, affärsområdeschef för Holmen Timber.

Johan Padel, affärsområdeschef för Holmen Timber.

Foto: Lasse Hejdenberg/VK

Västerbotten2020-10-01 19:30

Västerbottens-Kuriren har pratat med Johan Padel, ny vd efter Lars Martinson.

Varför har Holmen köpt Martinsons?

– Martinsons är ett mycket välskött bolag som lyckats växa med bra lönsamhet. Dessutom har man byggt upp ett starkt varumärke och är en duktig innovatör när det gäller förädling. Som Holmens största timmerkund har vi imponerats av hur Martinsons utvecklat en ledande position inom det hållbara träbyggandet i Sverige. Med Holmens stora skogsinnehav i ryggen ser vi fram emot att fortsätta utveckla verksamheten och bidra till ett ökat träbyggande, vilket är en del av lösningen på klimatutmaningen.

Vad säger du om prislappen, en miljard kronor?

– Den finns inte skäl att kommentera, vi är väldigt nöjda med att Martinsons inom kort är en del av Holmen.

Vilka fördelar med förvärvet vill du främst lyfta fram?

– Köpet av Martinsons är en stor och strategiskt viktig affär för oss. Nu kan vi förädla vårt eget timmer i norr, vilket stärker vår position på virkesmarknaden i norra Sverige samtidigt som vi skapar en plattform för fortsatt industriell utveckling. Genom förvärvet skaffar vi också kunskap inom avancerat träbyggande som finns hos Martinsons.

Kommer ni att behålla namnet Martinsons?

– Både Martinsons och Holmen är starka varumärken, inte minst Martinsons verksamhet inom byggsystem. Nu arbetar vi för fullt med att få till den bästa mixen av det båda företagen. Vilka förändringar som ska göras och inte göras inom detta område tittar vi på. I dagsläget ändras ingenting. Holmen är inne i ett varumärkesarbete och frågan hur införlivningen av Martinsons ska se ut kommer att hanteras inom ramen för detta arbete. Varumärket Martinson är starkt och etablerat på marknaden och ingenting vi har för avsikt att låta erodera.

Martinsons har varit med om att driva träbyggandet framåt under lång tid. Hur går dina tankar när det gäller för Holmen att så att säga ta över den stafettpinnen?

– Vi spelar nu i samma lag och tillsammans ska vi driva träbyggandet framåt. Med Holmens stora skogsinnehav i ryggen, totalt fem sågverk, Martinsons byggsystem, och med den gedigna kunskap och erfarenhet som finns i både Holmen och Martinsons, ser vi fram emot att fortsätta utveckla verksamheten och bidra till ett ökat träbyggande.

Då det gäller Martinsons nuvarande produktionsanläggningar, organisation och kontor. Planerar ni några förändringar och i så fall vilka? Vad händer exempelvis med Martinsons köporganisation och kontoret i Umeå?

– Vi finns ju sen tidigare i länet och tillsvidare fortsätter verksamheterna precis som i dag. Vilka eventuella förändringar i organisation och verksamheter som kommer bli aktuella är för tidigt att säga något om. Vi strävar efter att ta till vara det bästa i båda företagen och hitta den bästa mixen av två välskötta och framgångsrika företag, dessutom ska man komma ihåg att Martinsons och Holmen i mycket kompletterar vartannat, inte minst geografiskt

Vad är målsättningen för årsproduktion sågade trävaror i de förvärvade anläggningarna?

– Det är svårt att svara med någon siffra, men vi kommer att fortsätta den expansion som Martinsons är inne i. Just nu genomförs ett investeringsprogram som kommer att innebära ökade volymer och behovet från marknaden är stort. Martinsons har en bra marknadsposition som vi menar kommer att förstärkas än mer tillsammans med Holmen.

Kommer Holmen även i fortsättningen att leverera råvara till köpsågverk som Brattby såg med flera?

– Förvärvet kommer troligen inte att innebära några stora förändringar i strömmarna av råvara. Förbrukningen av timmerråvara ändras inte genom att Martinsons blir Holmen och av den anledningen bör inte råvarubalansen i området ändras.

På vilket sätt kommer Holmen, förutom själva kärnverksamheten, att fortsatt stödja bygden genom olika samarbeten med idrottsföreningar och så vidare?

– Vi har en viktig roll som arbetsgivare på flera platser och engagerar oss i de samhällen där vi verkar. Det hjälper oss bland annat att attrahera och behålla kompetenta medarbetare. Det kommer vi givetvis att fortsätta med i Västerbotten som nu blir en viktigare del av Sverige för oss.

Holmen

Från musköter, pistoler och harnesk via mässing och textil till papper, kartong och trävaror. Mycket har hänt sedan Hertig Johan av Östergötland anlade det som kom att bli Holmen i Norrköping 1609.

Verksamheten i Iggesund såg dagens ljus vid samma sekel när Östanå Pappersbruk blev den första industrianläggningen i regionen, och i mitten på 1700-talet föddes det som så småningom skulle bli MoDo i och med att Mo vattensåg i Söderåfors startades för första gången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!