Ingen väg i Västerbotten bland de högst prioriterade

Inga av länets vägar ligger inom de högst prioriterade vägklasserna, enligt Trafikverket. Och trots omfattande insatser kan vägar vara svåra att få helt körbara. ”Vädret är ingenting bestående, och kommer det underkylt regn så blir det isbana oberoende hur mycket man halkbekämpar”, säger Alexandra Elias på Trafikverket till Västerbottens-Kuriren.

Västerbotten2020-02-17 21:00

Trafikverket har delat in landets vägar i fem olika prioriteringsklasser, vilket anger vilka vägar som sköts först vid regn, snö eller oväder. Vägarna kategoriseras efter hur mycket trafik som kör där. I Västerbotten finns ingen väg som kategoriseras inom de två högst prioriterade vägarna.

E4 som går genom Västerbotten ligger i klass 3, och är således den högst prioriterade vägen i länet, enligt Trafikverket. De andra Europavägarna och riksvägarna i länet hör även till de högst prioriterade, men ligger ändå i klass 4, vilket alltså är den näst lägsta klassen.

– Vägnätet i hela landet är 98 000 kilometer, så vi förstår att det är svårt för plogbilar att vara överallt samtidigt, därför måste vi prioritera, säger Alexandra Elias, presskommunikatör på Trafikverket.

Plogarna har en del riktlinjer att förhålla sig till, enligt vägarnas olika klasser. Vägarna i klass ett bör vara plogade inom två timmar och vägarna i klass två bör vara plogade inom tre timmar. För vägarna i klass tre är tidsspannet fyra timmar, i klass fyra är det fem timmar som gäller, och för klass fem är kravet sex timmar.

Oberoende av hur hög prioritet en väg har, är det enligt Trafikverket ibland omöjligt att få vägen plogad helt och hållet, uppger Alexandra Elias.

– Vädret är ingenting bestående, och kommer det underkylt regn så blir det isbana oberoende hur mycket man halkbekämpar, säger Elias.

I stället uppmanar hon trafikanter att vara försiktiga i trafiken, i och med att vädret inte går att påverka.

– Vi gör allt vi kan för att halkbekämpa på plats, men vid vissa väderlekar kan vi aldrig göra vägarna helt isfria. Det gäller att samverka, kör man ett fordon så bör man tänka på väglaget och sänka hastigheten, vara utvilad och hålla avstånd till framförvarande bilar.

Trafikvolymen mäts en gång per år, då Trafikverket tar ställning till hur högt vägar ska prioriteras. Mätningen görs genom att ha ut en sladd över vägen, som bilister kör över. Denna räknar hur många bilar som kör på platsen, och enligt det kan trafikvolymen på sträckan fastställas. Vägarna klassificeras utifrån nationella riktlinjer, enligt hur många trafikanter som kör på en viss sträcka.

Jesper Råtts/ Västerbottens-Kuriren

Så här plogar landets vägar

På vägar i klass 1 har plogbilen två timmar på sig att ploga sträckan, efter att det fallit en centimeter snö. Inom två timmar efter att det slutat snöa bör vägen vara snö- och isfri.

När det kommit en centimeter snö på vägar av klass två har plogbilen tre timmar på sig att ploga sträckan. Efter att den sista snöflingan fallit bör vägen vara bar inom tre timmar.

När det kommit två centimeter snö på vägar av klass 3 har plogbilen fyra timmar på sig att ploga sträckan. Fyra timmar efter att det slutat snöa bör det finnas snö- och isfria hjulspår på vägen.

På vägar av klass fyra får det komma två centimeter snö innan plogbilen rycker ut, och då har den fem timmar på sig att ploga sträckan. Fem timmar efter att det slutat snöa får det högst ligga två centimeter snö på vägen.

När det kommit tre centimeter snö på en väg av klass fem har plogbilen sex timmar på sig att ploga sträckan. Sex timmar efter att det slutat snöa får det högst ligga tre centimeter snö på vägen.

Källa: Trafikverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!