Inför rötmånaden: 1177 ger tips på mathantering

Under augusti ökar antalet fall av magsjuka, det beror på att många livsmedel håller sämre under denna månad. Men genom att se över hur mat förvaras och tillagas kan risken att bli sjuk minskas. Karina Salomonsson, verksamhetschef på 1177 Vårdguiden i Västerbotten, ger sina bästa tips.

Under augusti är det extra viktigt hur livsmedel hanteras.

Under augusti är det extra viktigt hur livsmedel hanteras.

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Västerbotten2020-07-21 10:41

Under den så kallade rötmånaden är temperaturen och luftfuktigheten ofta hög, ett klimat som bakterier och mögel trivs i. Det finns alltid en risk att drabbas av magsjuka men genom att hantera livsmedel på rätt sätt och sköta hygienen minskar risken.

Det är viktigt att alltid tvätta händerna innan man hanterar eller äter mat. Det gäller även efter hantering av rått kött eller rå kyckling. Finns det inte tillgång till tvål och vatten kan man använda handsprit.

– I år är det både rötmånad och coronapandemi, så det är två anledningar till att vara extra noggrann med handhygienen, säger Karina Salomonsson, verksamhetschef på 1177 Vårdguiden i Västerbotten i ett pressmeddelande.

För att hålla bakterier borta ska arbetsytor i köket hållas rena. Om både kött och grönsaker ska skäras till maten ska olika skärbrädor och knivar användas.

Under rötmånaden är det även viktigt att tänka på hanteringen av livsmedel redan i butiken.

– Man kan ta med sig en kylväska eller några kylklampar så att maten kan hållas kall hela vägen hem, säger Karina Salomonsson i pressmeddelandet.

När maten är hemma ska den snabbt in i kylskåpet, står den ute i rumstemperatur minskar hållbarheten. Ett kallt kylskåp förlänger hållbarheten, en lagom temperatur är plus fyra grader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!