Bakgrunden är att 58 procent av spannmålet i EU används som djurfoder, enligt den ansökan som SLU skickat till regionala utvecklingsnämnden. Då efterfrågan på boskapsprodukter förväntas öka behövs nya lösningar på foderfrågan. Att använda mer odlingsland kan leda till mer avskogning och det ger mer utsläpp av växthusgaser.
Men så finns det skogsrester i form av barr som man i dag inte har någon speciell användning för. Barren innehåller bland annat vitaminer och proteiner. Det finns även ämnen som kan ha antivirala och antimikrobiella egenskaper, enligt ansökan. Att ta bort avverkningsrester tror man också kan minska risken för okontrollerade skogsbränder.
Tanken är att utveckla en verktygslåda eller recept för att utveckla alternativa foderprodukter från barr. Man inriktar sig på att främja affärsutveckling av små eller medelstora företag.
Enligt ansökan skulle resultatet också kunna vara andra branscher till gagn, exempelvis kosmetika–, hälsokost- och läkemedelsindustrin.
Den regionala utvecklingsnämnden har beviljat projektet som heter Conifeed max drygt 1,2 miljoner kronor, under förutsättning att resterande 60 procent av projektbudgeten beviljas av Kolarctic och SLU.