Hotet mot NUS: De vill utreda sjukvårdens framtid

Ledningen för Medicincentrum vill nu att regionen passar på att utreda sin ledning och organisation. Detta eftersom hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa nu har lämnat sitt uppdrag och det då finns ett utrymme för en utredning.

Flera läkare vid Medicincentrum vill att regionens ledning och organisation nu ska utredas.

Flera läkare vid Medicincentrum vill att regionens ledning och organisation nu ska utredas.

Foto: Klas Sjöberg/VK

Västerbotten2023-09-08 06:00

Det är 14 läkare och chefer vid Medicincentrum som har gjort en skrivelse som de har ställt till regionråden samt till regiondirektören och en av områdescheferna.

I skrivelsen säger de att de har jobbat länge i regionen och varit med om ett flertal omorganisationer. Det rapporterar VK.

– Vissa har haft en gynnsam effekt på verksamheten medan flertalet inte har haft någon effekt, eller till och med haft negativ inverkan på vår möjlighet att bedriva sjukvård, säger brevskrivarna.

I brevet listar de åtta områden där det har varit problem eller där organisationen har gjort dem beslutsoförmögna. Ett exempel är de många konflikterna inom Norrlands universitetssjukhus som inte fått någon lösning utan i vissa fall förvärrats av att exempelvis externa konsulter har varit inblandade. Från Medicincentrum kallar de detta för en bristande beslutsförmåga.

undefined
Cecilia Sjöblom Fall är en av dem som varit med och formulerat brevet till regionledningen.

En av de 14 som undertecknat skrivelsen är Cecilia Sjöblom Fall som är överläkare och docent samt medicinsk chef vid endokrinologi/diabetes. Hon menar att detta är ett gyllene tillfälle att tänka till om hur de kan få driv i verksamheten.

– Det har avstannat i dag bland annat för att det finns olika styrmodeller. Vi upplever en beslutsrädsla. Det är hela tiden andra man måste ta hänsyn till, säger hon.

Sjöblom Fall menar också att ett problem är att ansvarsområdena är alldeles för stora.

– Man tar inte de besluten som man borde kunna ta, säger hon.

Vad beslutsrädslan beror på vet hon inte men det är en av frågorna som hon menar bör utredas.

Förutom konflikterna så lyfter de anställda vid Medicincentrum fram att det har funnits problem i samband med pandemikrisen, det finns en bristande samordning mellan sjukhusen och eftersatt kärnverksamhet. De pekar också på att det finns parallella styrmodeller som kolliderar, stödfunktionerna fungerar inte och ansvarsförskjutningen har blivit skev.

– Det finns diverse strateger med olika fokusområden och medicinskt vårdplatsansvariga. Då inrättas en funktion för att möta behovet av sjukhussamordning men på grund av att det är just en funktion utan tillräckligt mandat att genomföra förändringar blir det snarare en klagomur för basenheterna, säger läkarna och cheferna i sitt brev.

undefined
Både Nicklas Sandtröm (M) och Peter Olofsson (S) tycker att det finns många kloka synpunkter i Medicincentrums skrivelse. Däremot är de oense om fördelen med tre sjukhuschefer.

De saknar också en utvärdering av den organisation som inrättades när Brita Winsa påbörjade sin anställning.

Det ledningen för Medicincentrum nu tycker är det viktiga är att regionledningen beaktar de allvarliga brister som finns inom sjukvårdsledningen. De säger också att det är av yttersta vikt att det genomförs en kartläggning och utvärdering. Detta så att förmågan att leverera kvalitetssäkrad bassjukvård och upprätthålla statusen som universitetssjukhus inte försvinner.

– Skulle vi förlora den senare kommer det påverka vår möjlighet att ha kvar läkarutbildningen och högspecialiserad forskning, menar Cecilia Sjöblom Fall.

Alliansen i regionen förordar att det ska vara tre sjukhuschefer. Detta tror Sjöblom Fall kan vara en del i lösningen hur den framtida vården kan organiseras.

– Jag tror att det vara en lösning om man går in och bestämmer vilka uppdrag respektive sjukhus ska ha. För i dag vågar vi inte ens ta det beslutet och NUS måste få blomma ut som ett universitetssjukhus, säger hon.

Oppositionsledaren Nicklas Sandström (M) menar att han i princip delar hela den analys som ledningen för Medicincentrum har gjort.

– Man behöver se över organisationen innan en ny hälso- och sjukvårdsdirektör ska tillträda. Framför allt handlar det om att man har en otydlighet i dag och den har förvärrats över tid, säger han.

Sandström tror att man kan åstadkomma en tydligare ledningsstruktur om man i stället har tre sjukhuschefer.

Regionrådet Peter Olofsson (S) tycker att det finns många kloka synpunkter i det brev som Medicincentrums ledning har skickat. Om det görs någon utredning innan den nya direktören tillsätts är dock fortfarande oklart.

Att tillsätta tre nya sjukhuschefer tror Peter Olofsson skulle innebära en ökad administration.

– Sedan är det så att i de regioner som har den organisationen så blir universitetssjukhuset väldigt stort och starkt. De mindre sjukhusen får betydligt svårare att komma fram med sina utmaningar, säger Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!