Aftonbladet rapporterar att Vårdförbundet tackade nej till ett förslag om ett nytt avtal på onsdagskvällen. I stället kontrade de med ett nytt motbud som i sin tur nobbades av SKR och arbetsgivarorganisationen Sobona. Därmed råder ett dödläge i förhandlingarna.
Blockaden gäller mot allt som drivs av Region Västerbotten, så som hälsocentraler, sjukhusen och ambulansvården. Ingen får jobba över. Vårdförbundet organiserar barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor, sjuksköterskor och studenter inom de områdena.
– Normalläget idag är att om du jobbar dag blir du ombedd att stanna under kvällen, eller att kvällspersonalen också får jobba natt. Våra medlemmar hinner inte äta lunch, det är också övertid och man blir inringd på lediga dagar. På helgerna kommer det mass-sms om att någon blivit sjuk, kan någon hoppa in och jobba?, berättade Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet Västerbotten, för Norran på onsdagen.
Hon säger att risken med blockaden är att den drabbar dem som inte har något att göra med förhandlingarna, nämligen patienterna.
Varslet undantar bland annat verksamhetschefer och förvaltningschefer. Bland Vårdförbundets krav i avtalsförhandlingarna finns höjda löner och förkortad veckoarbetstid.
Från arbetsgivarhåll har man varnat bland annat för att operationer kan behöva ställas in om varslet träder i kraft.
"Det finns risk för att vi kan behöva minska vår operationskapacitet för planerade operationer till följd av blockaden och du kommer informeras om din operation påverkas", skriver exempelvis Region Sörmland på sin hemsida.
Tills vidare uppmanas ändå patienter med en bokade vårdtid att komma den tid de är bokade.
"Fortsätt sök vård och kom på dina planerade besök", skriver Region Örebro län.
Region Kronoberg och Region Blekinge skriver att viss verksamhet kan behöva minskas och att det kan bli längre väntetider på exempelvis planerad vård och provsvar.
Enligt Region Halland behöver invånarna vara beredda på att blockaden generellt kan påverka tillgängligheten till vård.
"Vi prioriterar den akuta verksamheten och den vård som inte kan anstå utan risk för liv eller försämrad långsiktig hälsa", säger hälso- och sjukvårdsdirektören Martin Engström i ett pressmeddelande.