Förutom kungaparet har ett 30-tal gäster bjudits in, bland andra Anja Pärson Rådin och beachvolleystjärnan David Åhman. Bland gästerna finns också kommunalråd Lorents Burman och kommunchef Kristina Sundin Jonsson från Skellefteå.
– Vi fick frågan i början på 2023, det kändes väldigt kul, säger Freddy Holmgren vid restaurangen Wild River till VK.
Sedan sommaren 2018 har restaurang Wild River huserat vid väg 363 intill Mårdseleforsen. Den här hösten blir den sista säsongen där, men innan de slår igen portarna har de fått äran att servera kungaparet under torsdagen.
– Det känns som ett bra avbrott i vardagen vid Mårdseleforsen, vi har planerat väl och det kommer bli en kul upplevelse, säger Freddy Holmgren.
Måltiden som kungaparet bjuds på består av den landskapsmeny som Wild River tog fram 2022 i samband med att länsstyrelsen utlyste en tävling för att ta fram en landskapsmeny.
– Det blir bland annat gravad tjädertartar och bakad fjällröding med annat gott, säger Freddy Holmgren.
Var är tjädern som kungen ska få äta skjuten?
– Tjädrarna är skjutna i skogarna kring Lycksele och Rusksele.
Spänningen är hög hos gänget från Wild River, det är en stor ära att få servera kungaparet. Under torsdagen kommer all personal inta länsresidenset och fortsätta sina förberedelser av måltiden.
– Det känns spännande, det är en positiv spänning. Men det är alltid en utmaning då man är i någon annans kök, vi är vana att jobba med vårt egna kök. Men det kommer säkert gå bra, säger Freddy Holmgren.
Vad tänker man på när man ska servera kungen och drottningen?
– Kungen är lika viktigt för oss som våra andra gäster, alla våra gäster ska ha en tallrik god mat, de ska bli sedda och hörda och känna sig välkomna, säger Freddy Holmgren.
Under 1–10 september kommer Wild River att servera Västerbottens landskapsmåltid vid Mårdseleforsen, så att fler kan boka bord och äta samma meny som serveras kungen och drottningen.
Fakta
Västerbottens landskapsmåltid
Gravad tjädertartar: bränd purjolöksolja, picklade granskott, Goliatmajonnäs, kapriserade omogna svarta vinbär, picklade svartvinbärsbladsskott, frysta lingon, picklade kantareller, tempurafriterad renlav och rivet rökt tjäderhjärta.
Bakad röding: penslad med häggsirap, serverad med en blomkålskräm smaksatt med Västerbottensost, krossad mandelpotatis som sjudit i Västerbottensost-brynt smör, friterad svartrot, sotad gurka, picklade kålrabbiknyten med gräslöksaioli, grillad broccoli, Västerbottensostchips, löjrom, och en gräddig gäddconsommé med rönngrenar.
Brytan: fermenterad hjortronsorbet, sockerfriterat tunnbröd, tunnbrödspannacotta, iskall getmjölk med grön kardemumma, riven brunost, hägg- och rabarbergelé, och björksirapskanderat bacon
Fakta
Inbjudna gäster till kungalunchen
Anna Ackemo, Lycksele kommun
Hans Adolfsson, Umeå universitet
Petra Andersin, Robertsfors kommun
Lorents Burman, Skellefteå kommun
Ulrik Dahlgren, Storumans kommun
Andreas Eliasson, Vilhelmina kommun
Göran Ericsson, Sveriges lantbruksuniversitet
Anna Frej, Vännäs kommun
Andreas From, Åsele kommun
Anders Glassel, Statens fastighetsverk
Jennie Granberg, Sametinget
Mathias Haglund, Vindelns kommun
Madelaine Jakobsson, Nordmalings kommun
Håkan Jonsson, Sametinget
Thomas Lamke, Totalförsvarets skyddscentrum
Christina Lidström, Bjurholms kommun
Hans Lindberg, Umeå kommun
Mikael Lindfors, Norsjö kommun
Greger Lindqvist, Dorotea kommun
Anja Pärson Rådin, F d alpin skidåkare
Elina Rönnlund, Längdskidåkare
Marie-Louise Rönnmark, Umeå kommun
Kristina Sundin Jonsson, Skellefteå kommun
Tommy Svensson, Region Västerbotten
Linn Sömskar, Längdskidåkare
Anders Ågren, Umeå kommun
David Åhman, Beachvolleybollspelare
Kjell Öjeryd, Sorsele kommun