Norrmejerier hoppas på långfilseffekt i södra Norrland

Arla meddelade under måndagen att man lägger ner mejeriet i Sundsvall och därmed slutar produktionen av långfil. Nu meddelar konkurrenten Norrmejerier att produktionen fortsätter och att man hoppas på fler marknadsandelar i de södra Norrlandslänen.

Norrmejerier fortsätter med långfil trots att konkurrenten Arla lägger ned sin produktion. Bilden är en genrebild.

Norrmejerier fortsätter med långfil trots att konkurrenten Arla lägger ned sin produktion. Bilden är en genrebild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Västerbotten2023-05-13 21:00

Arlas produktion flyttar till Kallhäll utanför Stockholm, men långfilen – som lanserades 1965 med en ”mild syrlighet och sammanhängande, lång konsistens” – följer inte med. Anledningen till att man inte fortsätter med långfil är bristen på efterfrågan enligt Arla.

”När det gäller långfilen så är det en produkt som tyvärr inte efterfrågas av så många konsumenter längre”, sade mejerichef Jörgen Thunholm tidigare i ett pressmeddelande.

Nu meddelar konkurrenten Norrmejerier att man fortsätter med långfilen och hoppas på fler marknadsandelar efter Arlas sorti från Sundsvall.

– Vi producerar 250 000 kg långfil i Luleå varje år, det är jämförbart med hur mycket lättfil vi producerar varje år, vi upplever att det fortfarande finns en efterfrågan på långfil, säger Norrmejeriers kommunikationschef Petra Kangas, till VK.

undefined
Petra Kangas, kommunikationschef på Norrmejerier.

Hoppas ni på att kunna ta över Arlas långfilskunder i Västernorrland och Jämtland nu?

– Vi ser redan nu att intresset för våra produkter i Jämtland och Västernorrland ökat, folk vill ha mejeriprodukter som är producerade i Norrland. Vi har sålt våra produkter i mindre skala i de två länen, men vi ser att intresset ökat, säger Petra Kangas.

Äter du själv långfil?

– Ja det gör jag, speciellt på sommaren, det är ett barndomsminne för mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!