Högsta domstolens fällde nyligen en vägledande dom som gav samebyn Girjas rätten att bestämma över småviltjakt och fiske på statlig mark i fjällen i delar av Gällivare och Kiruna kommun. Ekot har nu ställt frågan om riksdagens partier är beredda att ta politiska initiativ för att ge fler samebyar samma rätt att bestämma över småviltjakten- och fisket.
Enbart Vänsterpartiet och Miljöpartiet säger ja.
– När det har kommit en dom från högsta instans så ska ju den efterlevas. Jag upplever det som slöseri med samhällets resurser om man ska driva rättsprocesser om samma sak igen, säger Miljöpartiets riksdagsledamot Camilla Hansén, till Ekot.
Flera fjällsamebyar har sagt att de nu förväntar sig att få ta över jakt- och fiskerättigheterna. I länet så har fjällsamebyarna inte tagit ställning till om man ska begära samma rättigheter som Girjas.
– Det är alldeles för tidigt. Vi har inte hunnit ta något beslut om det än, men det är ingen omöjlighet att det blir så, säger Mathias Blind, ordförande för Vilhelmina södra sameby.
Men det politiska stödet för en generell övergång där samebyarna ensamma, tar över försäljningen av jakt och fiskekort, är alltså ännu så länge svagt. Moderaterna lutar åt att införa en äganderättskommission och Socialdemokraterna menar att det är för tidigt att dra några slutsatser av den vägledande domen.
Socialdemokraterna tycker också att det är viktigt att säkerställa rättigheter för övrig lokalbefolkning.
– För oss så är det helt nödvändigt för att minska konfliktnivån. Och det är klart att för lokalbefolkning och samer utan rennäringsrätt som har jagat och fiskat i fjällen i århundraden och generationer så är det för oss väldigt viktigt att säkerställa deras jakträtt och möjligheter att jaga och fiska, säger den socialdemokratiska riksdagsledamoten Isak From, till Ekot.
Jenny Karlsson förbundsjurist på Svenska Samernas Riksförbund, SSR, håller inte med om att det politiska stödet är lågt. Enligt hennes analys så behöver politikerna en chans att fundera och analysera domen.
– Det finns ju partier som är för att flera samebyar får möjligheten och några säger sig ska utreda frågan. Jag tror att domen i Girjas är helt överförbar på flera samebyar, men hur många och exakt vilka går inte att säga i dagsläget, säger Jenny Wik Karlsson
En politisk ovilja att gå samebyarna till mötes kan leda till fler liknande domstolsprocesser framöver, tror Christina Allard docent i rättsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.
– Jag tror att vi kommer att se mer rättsprocesser. Men en rättsprocess är alltid osäker och kostar mycket pengar. Även om man har Girjasdomen i ryggen så styr det historiska bruket och hur man förmår att bevisa det och hur man har backat upp det, säger Christina Allard, till Ekot.
Jan Johansson/Västerbottens-Kuriren