Fridlysta musslor dödades i naturen

En person hittade ett stort antal döda flodpärlmusslor i Vindelns kommun. Arten är fridlyst och länsstyrelsen påminner nu allmänheten att det är olagligt att skada eller påverka dem, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Skal av den fridlysta flodpärlmusslan som hittades i naturen. Foto: Pressbild/Länsstyrelsen.

Skal av den fridlysta flodpärlmusslan som hittades i naturen. Foto: Pressbild/Länsstyrelsen.

Foto: Norran

Västerbotten2019-09-26 13:53
undefined
Skal av den fridlysta flodpärlmusslan som hittades i naturen. Foto: Pressbild/Länsstyrelsen.
Dyker efter hotad art på Skellefteälvens botten

Flodpärlan är en starkt hotad art i Västerbotten och har sedan 1994 varit fridlyst, vilket innebär att arten inte får fångas, dödas eller på något annat sätt samlas in eller skadas.

Alla följer dock inte bestämmelserna. I ett pressmeddelande från länsstyrelsen framgår det att ett stort antal flodpärlmusslor hittats döda i naturen. Enligt länsstyrelsen är det tydligt att det är människor som har brutit upp skalen och tagit ur musslorna.

– När något sådant här händer handlar det oftast om ren okunskap. Är du osäker kring vad som gäller kring en art så kontakta gärna oss på länsstyrelsen eller din kommun för mer information, säger Malin König, ansvarig för åtgärdsprogrammen för hotade arter vid länsstyrelsen i pressmeddelandet.

”Oroväckande”

Länsstyrelsen lägger årligen miljontals kronor för att återställa påverkade vattendrag så att flodpärlmusslan, lax, öring och flera andra sötvattensarter ska bevaras.

– Flodpärlmusslans status är oroväckande. De flesta av länets och Sveriges populationer är hotade i dag. Inom miljöövervakningen har majoriteten av våra bestånd dålig föryngring i många vattendrag vilket betyder att artens fortlevnad är starkt hotad i framtiden, säger Tommy Vennman, biträdande enhetschef och ansvarig för miljöövervakning och kalkning vid länsstyrelsen.

Han fortsätter:

– För att de insatser vi gör ska få effekt är det viktigt att människor tar hänsyn till miljön och att vi alla jobbar tillsammans för en hållbar och levande natur som våra kommande generationer kan få glädje av.

Händelsen med de dödade musslorna är polisanmäld av personal på det skogsbolag som äger marken där musslorna hittades.

Anna Svedberg//Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!