Enligt nya beräkningar från Folkhälsomyndigheten kan omkring 100 personer behöva slutenvård samtidigt när Region Västerbottens topp för influensan Covid-19 kommer. 25 personer beräknas behöva intensivvård vid samma tidpunkt.
– Vi presenterar ett worst-case scenario för att regionerna ska kunna dimensionera max vårdbehov av slutenvård och IVA, säger Lisa Brouwers, enhetschef vid enheten för analys på Folkhälsomyndigheten till VK.
Folkhälsomyndigheten kom på måndagen med beräkningar där de skattat behovet av slutenvård och IVA-platser i ett scenario med samhällsspridning av sjukdomen Covid-19. De har gjort beräkningar region för region.
Har simulerat regionala utbrott
Folkhälsomyndigheten bedömer, baserat på hur spridningen har manifesterat sig i omvärlden, att en inhemsk spridning i Sverige kommer ske i form av klusterspridning, med en serie lokala utbrott där de enskilda utbrotten sker inom en stad eller region.
– Vi bedömer att det är mindre troligt att hela Sverige smittas samtidigt med en gemensam topp. Vi har därför simulerat regionala utbrott, med en topp per utbrott, skriver Folkhälsomyndigheten om den beräkning som de gjort.
Behovet av slutenvårdsplatser är störst kring den tid när toppen inträffar.
Enligt de beräkningar som Folkhälsomyndigheten gjort så sker toppen i Region Västerbotten dag 64. I Västerbotten konstaterades de första fallen av coronasmitta den 9 mars. Om toppen sker efter 64 dagar, så skulle Västerbottens topp komma i början på maj. Så kan man dock inte riktigt tolka tidsaxeln enligt Folkhälsomyndigheten.
– Nej, grafen är framtagen för att dimensionera vårdbehovet, tidsaxeln kan inte användas för att bedöma när toppen inträffar. Grafen visar en topp som inträffar efter 64 dagar. Vi kan inte säga att utbrottet i verkligheten kommer inträffa efter 64 dagar, det beror bland annat på hur väl man lyckas trycka ner kurvan, säger Lisa Brouwers, enhetschef vid enheten för analys på Folkhälsomyndigheten.
En hanterbar framtid
Så när toppen kan inträffa i Västerbotten är oklart. När toppen väl kommer så beräknas dock omkring 100 personer i Västerbotten behöva slutenvård samtidigt. 25 personer beräknas samtidigt också behöva intensivvård.
– En topp med ett samtidigt behov på cirka 25 IVA-platser gäller vid antagande om att patienter i genomsnitt vårdas 10 dagar på IVA. Om man i stället tror att vårdperioden blir 14 dagar på IVA blir behovet cirka 35 platser, säger Lisa Brouwers.
–I dialog med regionerna så menar man att det här i alla fall är en hanterbar framtid, sa Anders Tegnell, statsepidemiolog, på måndagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten.
Tegnell förklarade på presskonferensen att de inte kunde säga när denna vecka, där vårdbehoven beräknas vara som störst, inträffar i de olika regionerna.
– För det beror på när kurvan börjar gå upp brant, det är det som är dag 0, och vi är inte riktigt på dag 0 än. Vi hoppas att dag 0 dröjer så länge som möjligt, för det kommer med all sannolikhet att toppen på kurvan blir lägre och lägre ju längre vi väntar, sa Tegnell.
Region Västerbotten har inte velat gå ut med hur många intensivvårdsplatser som finns. Förra veckan sa Caroline Helmersson, beredskapssamordnare vid Region Västerbotten, så här till VK angående platserna:
– Exakt antal intensivvårdsplatser och vad vi har för kapacitet har vi valt att inte gå ut med. Vi vet att vi kartläggs av främmande makt vid sådana här händelser och då går vi inte ut med all den typ av information. Men vi har planer för hur vi ska få loss fler vårdplatser och intensivvårdsplatser.
”Mycket goda möjligheter”
Johan Thunberg, verksamhetschef vid Anopiva (anestesi, operation och intensivvård) vid Norrlands universitetssjukhus, har tagit del av Folkhälsomyndighetens beräkningar och menar att Region Västerbotten står väl rustade inför de påfrestningar som det nya coronaviruset kommer att ställa på vårdapparaten.
– Om utfallet blir enligt Folkhälsomyndighetens beräkning är min uppfattning att vi har mycket goda möjligheter att ta hand om alla patienter utan att sänka vårdkvalitén, säger Johan Thunberg och fortsätter:
– Region Västerbotten har en god beredskap för den coronavåg som kommer att skölja över oss även om det kommer att innebära utmaningar.
Vilka blir de största utmaningarna för vården?
– Det handlar främst om uthålligheten. Att vår personal, som delvis också kommer att smittas, orkar jobba under hela den tid som det här pågår. Vi vet ju inte hur utspritt utbrottet för viruset blir här.
Johan Thunberg förklarar att man bland annat förbereder sig genom att ställa in planerade operationer för att friställa personal som ska kunna vårda patienter som smittats av Covid-19.