Senast Region Västerbotten hade en person med covid-19 på iva var den 4 juli tidigare i år, men nu har återigen en person behövt intensivvård och enligt uppgifter från Svenska intensivvårdsregistret är personen en flicka, mellan 10 och 19 år gammal. Det rapporterar Västerbottens-kuriren.
Niklas Larsson, tillförordnad verksamhetschef på iva i Umeå, bekräftar att en ung person fått intensivvård.
– Vi har haft en patient i ålderskategorin 10 till 19 som legat på iva med covid-19-diagnos. Patienten låg hos oss i några dagar men har sedermera fått lämna. Det var inget jättelångt vårdförlopp, säger han.
Han vill inte uttala sig närmare om det specifika vårdtillfället med hänvisning till patientsekretessen, men säger att generellt när det handlar om intensivvård så ges den till patienter som är allvarligt sjuka.
– Annars kommer man inte hit. En slutsats man kan dra av att vi haft en patient i det här åldersintervallet är att man kan bli allvarligt sjuk även längre ner i åldrarna, säger Niklas Larsson och fortsätter:
– Vi vet att det under pandemin har skett att unga utan underliggande sjukdomar har blivit allvarligt sjuka. Det är möjligt även om risken är mindre ju yngre och friskare du är. Sedan ska man komma ihåg att även de som inte har någon kronisk sjukdom kan råka ut för en olycka eller bli sjuka i något annat. Om det händer medan man har covid-19 så riskerar förloppet att bli värre än annars.
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, har tidigare sagt till Norran att han befarar att andelen sjukhusvårdade kommer att öka om smittspridningen fortsätter vara på en sådan hög nivå som nu. Även Niklas Larsson är orolig för ytterligare en covidvåg inom vården.
– Vi såg en väldigt kraftig nedgång förra sommaren också. Då trodde vi att det var färdigt, men sedan fick vi både en andra och en tredje våg. Det går inte att sia om framtiden när det kommer till covid- 19 och vi vet inte hur hösten kommer att se ut med vår vaccinerade befolkning, säger han och fortsätter:
– Titta bara Island nu i sommar. Där har man en ytterst välvaccinerad befolkning men ändå en exponentiellt ökande smittspridning. Vi vet ännu inte vad det innebär för vården, hur många som blir allvarligt sjuka, men det bevisar att trots att man har en god vaccinationstäckning så finns det risk att smitta sprids. Så det är med oro som jag ser hur folk släpper på restriktioner och utsätter sig för smittorisker.
Vad gäller antalet inneliggande i stort, det vill säga samtliga som vårdas på sjukhus i länet och har en covid-19-diagnos, har läget, liksom på iva, varit lugnt under sommaren. För närvarande vårdas fyra personer på sjukhus med covid-19. Senast antalet inneliggande översteg fyra var den 28 juni.
På infektionskliniken vid Norrlands universitetssjukhus hamnar patienter som är över 18 år och har covid-19 som huvuddiagnos, men som inte är i behov av intensivvård.
Sedan den 1 juni har kliniken haft tio inskrivna covidpatienter – en i åldersgruppen 20–29, fyra i åldersgruppen 30–39, en i åldersgruppen 40–49, två i åldersgruppen 50–59, en i åldersgruppen 60–69 och en som är 90+.
– Om man jämför med i våras så har fördelningen mellan åldrarna har ändrats på så sätt att det är en större andel som är yngre än 70 år, säger infektionsklinikens verksamhetschef Helena Lindmark.
Hon vill dock vara tydlig med att siffrorna inte ger en heltäckande bild av läget i regionen, då de endast innefattar patienter i Umeå och inte i Skellefteå eller Södra Lappland.