Flera fall av papegojsjukan i grannlän

Diagnosen papegojsjukan ökar i landet och flera fall har konstaterats i ett grannlän. Smittan sprids i huvudsak av vilda fåglar och kan ge allvarliga symtom. Nu uppmanar smittskyddsläkare vården att vara uppmärksam.

Bakterien kan finnas bland vilda fåglar som matas vid fågelbord.

Bakterien kan finnas bland vilda fåglar som matas vid fågelbord.

Foto: Maja Suslin/TT

Västerbotten2020-01-24 07:00
undefined
Bakterien kan finnas bland vilda fåglar som matas vid fågelbord.

Förekomsten av bakterieinfektionen papegojsjukan har ökat de senaste fem åren i landet. Förra året var det nästan en fördubbling jämfört med 2018 med totalt 77 personer som fick diagnosen enligt Folkhälsomyndigheten. Framför allt verkar personer insjukna under vinter och vår. Under 2019 rapporterades 19 fall i januari. Hittills i år har 12 fall rapporterats, framför allt i Västra Götalandsregionen.

Men Norran gjordes uppmärksam på sjukdomen i ett mejl 10 januari från en läkare i Region Jämtland Härjedalen till angränsande regioners smittskydd. Där hade tre fall diagnosticerats senaste månaden och sex totalt sedan januari 2019. Läkaren ville göra sina kollegor uppmärksamma på att smittan hittats, och att det krävs en speciell analys av bakterien för att diagnosticera sjukdomen. Detta görs inte på alla sjukhus. Sjukdomen kan därför vara underdiagnosticerad, påpekar läkaren.

undefined
Gunilla Persson arbetar med smittskydd vid Region Västerbotten.

Papegojsjukan har, som namnet antyder, att göra med fåglar. Det är en så kallad zoonos – en sjukdom som överförs mellan djur och människor. Bakterien är besläktad med bland annat TWAR och kan ge liknande symtom, enligt Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare vid Region Västerbotten.

– Det kan leda till en svår lunginflammation, men infektionen kan också ge milda symtom och passera ganska obemärkt förbi.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan bakterien även ge influensaliknande symtom och muskelvärk.

Uppmärksamma sjukvården

– Men det var länge sedan vi diagnosticerade ett fall här i Västerbotten, säger Gunilla Persson.

Samtidigt medger hon att sjukdomen kan vara underdiagnosticerad.

– Vi måste göra vården uppmärksam på att aktivt ställa frågor om personer som insjuknat med dessa symtom har haft kontakt med fåglar, säger hon.

Enligt Gunilla Persson kommer smittan från fåglarnas avföring eller luftvägssekret. Detta kan spridas via damm exempelvis vid rengöring av fågelbord eller om man hanterar fågelbon.

– Det är därför viktigt att tänka på hygienen när man gör det. Använd handskar och gärna andningsskydd, säger hon.

Sjukdomen har även beskrivits smitta mellan personer.

– Men det är inte så vi i huvudsak tänker att det smittar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!