Folkhälsomyndigheten presenterade under tisdagen tre scenarier för hur det närmaste året kan komma att se ut i Sverige och i alla regioner.
I Västerbotten visar samtliga av de tre olika scenarierna att den högsta toppen redan är nådd. Även om ett scenario indikerar att det kommer två toppar som är nästan likvärdiga med den som varit.
Det första är scenario 0, det visar en avtagande spridning, utifrån att dagens låga nivå av smittspridning består.
Scenario 1, visar en ojämn spridning, den illustrerar ett förlopp med en relativt kraftig topp tidigt på hösten följt av en snabb minskning och period med mindre spridning innan spridningen åter ökar efter nyår och genererar en ny topp.
Här tänker man sig att infektiviteten (smittans kapacitet för spridning) ökar snabbt på grund av att människor till exempel umgås mer frekvent, i nya konstellationer och i större grupper. I scenariot antas att infektiviteten snabbt minskar igen då människor blir medvetna om utbrottet och följer rekommendationer om distansering. Efter ett par månader sker en liknande snabb ökning och minskning.
I Västerbotten bedömer man att dessa ökningar i scenario 1, där den första toppen tänks komma sista veckan i september, visar att det som mest under en vecka kommer vara 10 personer i länet som kommer vårdas på sjukhus, och att dödsfallen under samma vecka kommer vara 2 i åldersgruppen 70 plus, och 1 i åldersgruppen 20 till 69 år. I samma scenario 1, under samma vecka i Stockholm, uppskattar man antalet totala dödsfall till 75.
Scenario 2, visar en mer utdragen och jämnt ökande spridning. Här antar man att infektiviteten håller i sig, vilket ger utbrott som pågår längre och som i de flesta regioner blir tillplattade utan någon distinkt topp.
Utifrån scenario 2 kommer antalet fall i Västerbotten öka jämt, och om ett år vara samma som idag eller kanske till och med fler. Här bedömer man att antalet som kommer vårdas på sjukhus i Västerbotten det kommande året kommer ligga stadigt mellan 6 och 11 personer i veckan, och att dödsfallen per vecka beräknas vara mellan 2 och 4.
Prognosen är dock inte någon säker garanti, särskilt i Västerbotten, eftersom man här haft få rapporterade fall blir osäkerheten kring den kommande utvecklingen större.
Manne Berggren Wiklund/Västerbottens-Kuriren.