Antalet fästingar ökar längs Norrlandskusten

I år har Sveriges veterinärmedicinska anstalt fått in runt 13 500 rapporter av fästingar, främst av arten vanlig fästing. Även om siffrorna kommer från frivilliga rapporter, ger de en bra bild av det forskare vet: förekomsten av fästingar är störst i södra och mellersta Sverige, men en ökning syns i norra Sverige.

Brokig hundfästing kommer allt oftare med hundar som varit utomlands på resa eller för tävling och parning. Fästingarten finns i länder som har liknande klimat som vi, exempelvis Tyskland. Brokig hundfästing som kan bära på den art av parasiter som ger allvarlig sjukdom för hundar (Babesia canis).

Brokig hundfästing kommer allt oftare med hundar som varit utomlands på resa eller för tävling och parning. Fästingarten finns i länder som har liknande klimat som vi, exempelvis Tyskland. Brokig hundfästing som kan bära på den art av parasiter som ger allvarlig sjukdom för hundar (Babesia canis).

Foto: Inskickad bild till Statens veterinärmedicinska anstalt

Västerbotten2023-07-10 07:00

SVA, uppmanar Sveriges befolkning att skicka in bilder via deras sida "Rapportera Fästing", för att kartlägga fästingars utbredning över landet, men också upptäcka ovanliga fästingarter. I år har en ovanlig sådan rapporterats från Västerbotten, kennelfästingen, som nått regionen via en hund.

Borde man oroas för en ökning av fästingar i Västerbotten?

– Man ska inte undvika att vistas ute, det gör så mycket gott för hälsan. Däremot ska man ta för vana att alltid kontrollera sig själv och sina husdjur direkt när man kommer hem. Avsaknad av fästingar i norra Sverige kan möjligen ha medfört att det inte är en självklarhet att leta efter dem, säger forskaren Anna Omazic.

Över landet bör man vara särskilt uppmärksam på de exotiska fästingarterna. De kan ta sig till Sverige via flyttfåglar eller husdjur.

– Risken finns att nya fästingburna sjukdomar förs till Sverige via smittämnen vi inte har i Sverige, sjukdomar som kan drabba både människor och djur.

Vad finns det för sådana?

– Exempelvis krim-kongo blödarfeberviruset som sprids via flyttfågelfästingen. Djur, ofta boskap, bär på viruset och smittar sedan människor som insjuknar.

Utöver djurs förflyttning tros fästingar påverkas av ett varmare klimat. Längre växtsäsong, mindre snötäckta områden och avsaknad av tjäle skapar bättre förutsättningar för fästingen att överleva och föröka sig.

Vad kan vi vänta oss i värmen?

– Fästingarna trivs inte när det blir för varmt och torrt, utan föredrar den vanliga svenska sommaren, men i värmeböljan som vi såg 2018 trivs istället de exotiska fästingarna. Det är dock för tidigt att avgöra om vi kommer se extra många fästingar i år, även om det utlovas värmebölja, säger Omazic.

Kommer fästingarna söderifrån?

– Ja, att klimatet blir mildare gör att den vanliga fästingen breder ut sig längs Norrlandskusten, men för Norrlandskusten finns också ett annat hot: tajgafästingen. Den kommer från Rysslands tajga och har spritt sig till Finland och vidare till Sverige via fåglar och andra djur.

I dagsläget har inga nya smittämnen påvisats från tajgafästingen i Sverige.

– Vi är dock uppmärksamma på tajgafästingen eftersom den kan bära på två nya TBE-virus typer som kan orsaka allvarligare sumptom och har högre dödlighet än den vi redan har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!