Facket larmar: Sju av tio barngrupper för stora

Västerbottens har sämst facit i landet när det kommer till barngrupper i förskolan som är större än de får vara. Det meddelar fackförbundet Sveriges lärare, som nu kräver att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek.

Västerbotten är sämst i klassen när det kommer till barngrupper i förskolan som är större än de får vara.

Västerbotten är sämst i klassen när det kommer till barngrupper i förskolan som är större än de får vara.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Västerbotten2023-06-09 06:00

Enligt Skolverkets riktlinjer bör barngrupperna i förskolan för ett- till treåringar inte vara större än 12 barn, och för äldre barn är rekommendationen max 15 barn per grupp. Det rapporterar VK.

I Västerbottens län översteg under förra året hela 68 procent av alla åldersindelade barngrupper den här riktlinjen, rapporterar fackförbundet Sveriges lärare, som kräver att regeringen lagstiftar om en minimibemanning och ett maxtak för barngruppernas storlek.

Även på riksnivå har barngrupperna ökat – där låg andelen för stora grupper på 55 procent – men med 68 procent är Västerbotten det län i hela landet med flest barngrupper som överskrider rekommendationerna.

– Det är oerhört allvarligt att vi nu ser ett negativt trendbrott. Utvecklingen går åt helt fel håll. Utan tvingande regleringar och med kommunernas allt mer ansträngda ekonomi är risken stor att barngrupperna kommer att bli större och personalen mindre, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges lärare, i ett pressmeddelande.

– Förskolan är idag långt ifrån likvärdig för alla barn. Därför måste staten ta över ansvar genom att reglera personaltäthet, förskollärartäthet och barngruppsstorlekar.

Skillnaderna mellan kommunerna i Västerbotten är stora. I Lycksele var 50 procent av barngrupperna större än de borde vara, i Umeå 73 procent.

Fakta

Nyckeltal: Västerbotten (Hela landet)

Antal barn per barngrupp (medel): 16 (15)

Småbarnsgrupper med fler än 12 barn: 65 procent (54 procent)

Storbarnsgrupper med fler än 15 barn: 78 procent (56 procent)

Andel personal med förskollärarexamen: 44 procent (40 procent)

Andel personal helt utan utbildning för arbete med barn: 23 procent (23 procent)

Personaltäthet, antal barn per heltidstjänst: 5 (5)

Personaltäthet, antal barn per heltidstjänster med förskollärarexamen: 11 (12)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!