Få resor med förmånsbilar och de flesta på stora vägar

Landstingets chefer får förmånsbilar för att de ska kunna köra mycket i tjänsten och ta sig runt till verksamheterna i hela länet. Att välja buss istället skulle begränsa dem, sa landstingsrådet Peter Olofsson (S).

Peter Olofsson, socialdemokratiskt landstingsråd i ­Västerbotten.

Peter Olofsson, socialdemokratiskt landstingsråd i ­Västerbotten.

Foto: Norran

Västerbotten2018-10-22 06:15
undefined
Landstinget köper in dyra fyrhjulsdrivna bilar till chefer, men Norrans granskning visar att de mest körs på E 4.

Men Norrans granskning av körjournalerna visar att många kör väldigt lite och att de allra flesta resorna sker längs de största vägarna, som är välhållna och har busstrafik.

Norran har tidigare berättat om revisorernas skarpa kritik mot landstingets hantering av förmånsbilar. Bland annat har dyra fordon köpts in som inte följer de egna riktlinjerna. De hade exempelvis fyrhjulsdrift – vilket gör bilarna dyrare att köpa in. Det handlar inte heller om några miljöbilar. Senast sådana bilar köptes in var i juni och september.

Skarp kritik mot landstingets hantering av förmånsbilar

Enligt landstingsrådet Peter Olofsson (S) är en anledning till att de har fyrhjulsdrift att cheferna rester mycket och långt i länet.

– Viktigast för oss är att ha cheferna ute i verksamheterna, sa han vid en tidigare intervju i Norran.

”Skulle betrakta det som olycksfall i arbetet”

Norran bestämde sig då för att kontrollera förmånsbilarnas körjournaler. Vi begärde ut samtliga körjournaler för förmånsbilarna och har tagit del av elva stycken. Redovisningen gäller de första åtta månaderna 2018, men det varierar hur många av månaderna som redovisas. En av bilarna har elektronisk körjournal vilket gör den svår att jämföra med övriga bilresor då varenda litet stopp redovisas som en separat resa medan resorna i resten av journalerna summerats ihop.

En kör mycket

Antalet gånger bilarna används per månad i tjänsten och milen som körs varierar stort visar Norrans sammanställning. Nio av elva chefer kör ganska lite, mellan 0,3 och 4,1 resor tur och retur per månad. En person kör tio resor per månad. Den som kör mest frekvent av alla reser däremot nästan dagligen.

Tidigare ställde vi även frågan om cheferna inte kunde ta bussen istället – med tanke på miljö och att bilarna är dyra i inköp.

Peter Olofsson svarade då att det inte är jättelätt att ta sig runt i hela vårt län med buss.

– Det blir mycket efter E 4 och man missar resten, sa han.

Få resor i inlandet

Norrans granskning visar att 15 procent av resorna sker lokalt i Umeå eller Skellefteå. De allra flesta milen körs annars på välhållna vägar såsom E 4 till Skellefteå eller Norrbotten eller E 12 till Lycksele.

Ett fåtal resor går till inlandet, exempelvis till Boliden, Malå och Hemavan. Personerna som reser allra mest kör i huvudsak mellan Umeå och Skellefteå, samt lokalt i de två städerna.

Vi har som mål att underlätta för personal att använda sig av kollektivtrafik.

Vi frågar Peter Olofsson hur han ser på saken när vi presenterat granskningen.

Hur ser du på siffrorna kring användningen av förmånsbilarna?

– Jag tycker absolut det låter som de åker lite. Vi politiker har tagit fram ett underlag och reglemente och syftet med förmånsbilarna är att man ska ha bra förutsättningar att resa och göra sitt arbete i vårt stora län. Och det reglementet ska gälla, säger han.

undefined
Peter Olofsson, socialdemokratiskt landstingsråd i ­Västerbotten.

Om bilarna inte används i enlighet med syftet så bör den chef som beviljat förmånsbilen ta en diskussion med den som använder bilen, anser han.

– Hur reglementet tillämpas hänger på chefen.

Vill underlätta

När det gäller var resorna går säger han sig inte vara förvånad över att de flesta resorna går längs de större vägarna.

– Skellefteå och Umeå är de största orterna och har de största sjukhusen, säger han.

Återigen ställer undertecknad frågan om cheferna inte kan ta bussen då istället för att köra bil då majoriteten av resorna går längs vägar där det finns goda bussförbindelser.

Peter Olofsson säger sig inte vara främmande för det.

– Vi har som mål att underlätta för personal att använda sig av kollektivtrafik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om