Få kvinnor bland dem som tjänar mest i regionen

Männen fortsätter att ha de högsta lönerna i regionen. Bara 27 av de 100 mest välbetalda regionanställda är kvinnor. Den som tjänar mest av alla är Bo Sundqvist, distriktsläkare i Bjurholm. Hans lön är över 3,1 miljoner kronor vilket är 1,3 miljoner kronor högre än den högst betalda kvinnan. Det rapporterar VK.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Västerbotten2023-01-01 10:34

VK har genom åren jämfört lönerna i regionen. Av de 100 mest välbetalda regionanställda under 2021 var bara 27 kvinnor. Detta var på samma nivå som för två år sedan.

Den bäst betalda kvinnan hamnar först på 11 plats. Det är Jolanta Anna Wróblewska som jobbar som medicinsk chef och har en lön på knappt 1,8 miljoner kronor.

Det är alltså männen som dominerar och intar, liksom tidigare sammanställningar, plats 1 till 10 i listan. Den som har den högsta lönen är alltså Bo Sundqvist. På andra plats, med en lön på drygt 2,8 miljoner kronor kommer specialisten i neuroradiologi Alexander Henze.

Dessa båda har också klättrat i listan sedan 2019. Sundqvist låg tidigare på en tredje plats och Henze på en sjätte. John Lundqvist, överläkare vid kirurgiskt centrum, låg på en nionde plats och har nu, med sin lön på drygt 2,6 miljoner kronor placerats sig på tredje plats i regionens lönetopp.

Läkaren Nils Herman Eriksson, 70 år, uppmärksammades tidigare när han var direktör vid sjukhuset i Levanger i Norge. När han slutade sin tjänst 2014 fick Eriksson behålla sin direktörslön så länge han arbetade kvar vid gynekologi och födelseavdelningen i Levanger. I vart fall till dess att han pensionerades som 67-åring. Det innebar att han, med sina 4,7 miljoner norska kronor i årslön, blev en av landets bäst betalad läkare.

Vid den förra sammanställningen var Nils Herman Eriksson den bäst betalda i regionen men nu hamnar han på fjärde plats och tjänar nära 2,6 miljoner kronor.

En annan läkare som nyligen uppmärksammats för att ha landets högsta övertidsberg är distriktsläkaren Nino Bracin. När det gäller löneligan hamnar han på femte plats i regionen och tjänade 2021 drygt 2,3 miljoner kronor.

undefined
Nino Bracin hade landets högsta övertidsberg 2021 och hamnade på femte plats i löneligan i regionen.

Det är åtta personer som tjänar mer än 2 miljoner kronor i regionen. Det visar sig också att löneskillnaden mellan plats 10 och 100 inte är så stor. Skillnaden är knappt 487000 kronor, eller i snitt 5 400 per pplacering. Det kan jämföras med löneskillnaden mellan plats 1 och 9 som är drygt 1,3 miljoner kronor eller nästan 146 000 kronor per placering.

När det gäller kvinnolönerna i regionen har det, i de sammanställningar som VK gjort, varit som sämst 2015 då det bara var 19 kvinnor bland de 100 bäst betalda. 2009 var det 21 kvinnor och övriga mätningar har visat sig ligga på 25-26 kvinnor på hundralistan.

undefined
Bara en av fyra av regionens mest välbetalda anställda är kvinnor. Det visar en sammanställning som VK har gjort.

Det är i huvudsak läkare som finns med på topplistan. Några tjänstemän återfinns dock som regiondirektören Tommy Svensson, på 23 plats, som tjänade drygt 1,6 miljoner kronor och hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa med en lön på knappt 1,6 miljoner kronor. Hon hamnade på 31:a plats.

Cecilia Nordenson, ordförande i Västerbottens läkareförening, menar att det är svårt att jämföra olika läkare mot varandra. Det man måste titta på är vilken grundlön som de har. Detta eftersom läkarnas arbetstid kan variera så mycket. En läkare kanske jobbar mer än 60 timmar i veckan och tar på sig massor av jour medan en annan läkare bara jobbar sina 40 timmar.

undefined
Cecilia Nordenson, ordförande för Västerbottens läkareförening.

– Men vi har försökt att titta på det här och det vi har sett i vissa lägen är att kvinnodominerade klinker generellt har ett lägre löneläge än mansdominerade, säger Nordenson.

Det innebär att även manliga läkare, vid en kvinnodominerad klinik, kan tjäna mindre medan det är mer jämställda löner på typiskt manliga kliniker.

Cecilia Nordenson säger också att lönen handlar väldigt mycket om kompetensen. Därför är det svårt att jämföra olika grupper. Hon pekar dessutom på det faktum att flera av de läkare som har de högsta lönerna också finns med bland dem som har haft de högsta övertidsbergen.

År 2021 var 76,5 procent av alla regionanställda kvinnor. 8307 kvinnor och 2548 män. Det visade sig dock att det inte bara var bland de mest välbetalda som löneskillnaderna är stora. Kvinnorna i Region Västerbotten tjänar nämligen i genomsnitt 3643 kronor mindre jämfört med män. Jämförelsen är baserad på lön uppräknad till heltidslön.

undefined
Jonas Karlberg (V) är regionråd med ansvar för jämställdhet och jämlikhet.

Jonas Karlberg (V), regionråd med ansvar för jämställdhet och jämlikhet menar att utvecklingen går för sakta.

– Om man på ett generellt plan tittar på hur lönerna utvecklas och skillnaden i löneutveckling så händer det väldigt lite och uppenbarligen händer det ju ingenting i det här fallet, säger han.

Han menar att löneskillnaderna blir ännu mer uppenbara när det gäller de här högsta lönerna än om man jämför med snittlönerna.

En förklaring som Jonas Karlberg ger till att kvinnorna har så mycket lägre löner än männen är att kvinnors arbete värderas mycket lägre. Men det beror också på vilka typer av tjänster det handlar om.

– När man kollar på andra branscher så förs det ju ett resonemang om att det är marknadskrafterna som gör att lönerna hamnar på det här sättet. Men jag tror mer på strukturella förklaringar som hänger samman med skillnaderna mellan könen och maktfördelningen i samhället, säger han.

Det kan också finnas en skillnad i hur hög grad män respektive kvinnor kan tänka sig att ta på sig jourtid som leder till mer välbetalda löner. Jonas Karlberg menar också att det finns en skillnad i vem som tar det större ansvaret för det obetalda arbetet i hemmet och för familjen.

På frågan om det finns någon plan för att öka jämställdheten i löner mellan kvinnor och män i regionen säger Karlberg att detta ska ske i löneöversynen.

– Men det arbetet går ju väldigt långsamt och den grundläggande problematiken finns ju fortfarande kvar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!