Klart: F21 tar över flygbasen i Gunnarn

Försvarsmakten har via Fortifikationsverket köpt tillbaka den gamla flygbasen i Gunnarn från Storumans kommun. Nu bekräftar Norrbottens flygflottilj, F21, att basen kommer att höra till dem. Exakt hur verksamheten kommer att se ut är fortfarande inte klart.

Nu bekräftar Norrbottens flygflottilj, F21, att den gamla flygbasen i Gunnarn kommer höra till dem.

Nu bekräftar Norrbottens flygflottilj, F21, att den gamla flygbasen i Gunnarn kommer höra till dem.

Foto: Sven Björkland/VK

Västerbotten2023-09-15 13:00

Norrbottens flygflottilj har sin huvudbas i Luleå, med 750 anställda. De disponerar över ett av världens största flygövningsområden, och förutom huvudbasen har de även ett par sidobaser i sin verksamhet.

– Vi har i dag baser i Jokkmokk och Vidsel, och nu kommer även Gunnarn att höra till oss. För oss innebär det att vi får en till flygplats där vi kan ta emot både stridsflygplan och transportflygplan, säger Jesper Sundström, kommunikationschef på Norrbottens flygflottilj, till VK.

När det kan finnas verksamhet på området är i dagsläget oklart. Flygvapnets kommunikationschef Louise Levin skriver i ett mejl till tidningen att tillträde till fastigheten sker under årets sista kvartal, och Storumans kommun har kommunicerat att tillträdet sker i månadsskiftet på sina kanaler.

– När vi kan vara där är svårt att säga, men det ligger långt fram i tiden. Det finns en del arbete som behöver göras där. Det är en gammal bas och vi har rätt höga krav för vår verksamhet, det kräver en viss kvalité på allting.

Enligt honom ligger det på Fortifikationsverket att ordna till basen.

– När den är redo att tas i drift är tanken att vi på F21 ska ha den.

Hur det kommer se ut med bemanning och arbetstillfällen på flygbasen är inte heller klart i dagsläget.

– Det är mycket möjligt att det blir en del arbetstillfällen där, men det går inte att säga i vilken utsträckning, säger Jesper Sundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!