Företagare gömde inkomster via utländska bolag

Mångmiljonbelopp från offentliga verksamheter och andra kunder gick rakt ner i de fyra företagarnas fickor. Genom avancerade upplägg med utländska bolag dolde de sina verkliga inkomster och lurade det allmänna på skattepengar. Nu har de dömts för grovt skattebrott.

Företrädarna har med hjälp av expertis skapat ett svårgenomträngligt upplägg där pengar slussas från konsultföretaget och rakt ner i företrädarnas fickor utan att beskattas.

Företrädarna har med hjälp av expertis skapat ett svårgenomträngligt upplägg där pengar slussas från konsultföretaget och rakt ner i företrädarnas fickor utan att beskattas.

Foto: Ulrika Nohlgren/Infogram

Västerbotten2023-05-09 19:00

Nyligen föll en dom i hovrätten där fyra företagsföreträdarna från Norr- och Västerbotten dömdes till skärpta straff för grovt skattebrott. Samtliga fick sex månaders fängelse och en utav dem skattetillägg.

Konsultföretaget är stort i sin bransch och har många kända företag, men även kommuner och regioner, bland sina kunder. Exempelvis har Boliden anlitat dem, liksom Skellefteå kommun, Region Västerbotten, Umeå universitet och polismyndigheten.

Hovrätten inleder domen med att konstatera att de fyra företrädarna lurat det allmänna i Sverige på skatt. I domen konstateras att det är en komplicerad historia. 

Genom att skicka pengar från konsultföretaget via en kedja av utländska bolag och andra rättsliga figurer kunde företrädarna för företaget gömma undan pengar som de sedan tog ut utan att beskatta inkomsterna. 

Det gick inte officiellt att se att de fyra företrädarna var verkliga ägare till bolagen och upplägget var svårt att upptäcka. Rätten anser att de fyra agerade högst medvetet och systematiskt. I förhör och annat material, som utredarna kom över, fanns bevis för att de fyra haft ett syfte att försvåra upptäckt av pengarna. Till sin hjälp hade de expertis som bidrog genom att skapa bolag och att företräda de fyra. Hur de gick tillväga kan du se i grafiken.

Sammanlagt har drygt 3,8 miljoner kronor eller 90 procent av inkomsterna gått rakt ner i företrädarnas fickor, enligt domen. Brotten pågick från 2006 till 2014 men rätten har bara kunnat lagföra dem för brott under de fyra sista åren på grund av preskription för tidigare händelser. Ungefär lika mycket pengar ska ha förts över 2006–2009 som under den tid som företrädarna dömdes för. Eftersom det var ett komplext brott blev det en rättssak först 2021 och nu har alltså hovrättsdomen fallit i målet.

undefined
Företrädarna har med hjälp av expertis skapat ett svårgenomträngligt upplägg där pengar slussas från konsultföretaget och rakt ner i företrädarnas fickor utan att beskattas.

Samtidigt som de lurade det allmänna på skatt kan Norran konstatera att de fakturerat offentlig skattefinansierad verksamhet. Skattepengar har således blivit inkomster i företaget – inkomster som sedan gömts undan.

Region Västerbotten har anlitat företaget under tiden för brotten och efter detta till en sammanlagd summa av nästan 17,5 miljoner kronor, varav nästan två miljoner kronor under brottstiden, enligt transaktionslistor. Den första faktureringen skedde 2007 så regionen har betalat fakturor till företaget under både brottstiden och den preskriberade brottstiden. Enligt Skellefteå kommuns bokföring har företaget fakturerat dem sedan 2013, varav 2 950 kronor det året. Sammanlagt har kommunen betalat fakturor för nästan 1,5 miljoner kronor till företaget sedan dess.

Andreas Bogseth var åklagare i målet.

Hur svår är den här typen av brottslighet att upptäcka?

– Själva syftet med brottsligheten är att det inte ska vara lätt för Skatteverket att upptäcka, att gömma undan rännilar av pengar så man slipper skatta för dem.

Hur upptäcktes det?

– Det startades en utredning hos Skatteverket där man utredde kapitalförsäkringar i holdingbolaget på Cypern. Då uppmärksammades att det även skedde betalningar från bolaget som låg i holdingbolaget till ett annat företag, som också fanns på Cypern. Så började man nysta i det.

undefined
Åklagaren Andreas Bogseth hoppas att domen avskräcker andra från att försöka gömma sina pengar.

Är det vanligt med den här typen av upplägg?

– Jag vet att det förekommer olika upplägg med truster, men vet inte i vilken utsträckning det görs. Det är i alla fall inte så många liknande fall som upptäcks.

Han tillägger att det även förekommer olika varianter med trustupplägg som redovisas öppet och som inte är brottsliga. 

Enligt Andreas Bogseth är det sedan några år tillbaka lättare för Skatteverket att få ut vissa uppgifter från Schweiz och även andra länder, vilket gör det enklare att granska den här typen av ekobrott.

Personerna som hjälper företrädarna – är det så kallade "möjliggörare" som underlättar ekobrott?

– Om man inte själv är expert är det uppebart att man behöver hjälp av kunniga personer utomlands. Hade det här skett i dag så hade det som personerna hjälpt till med setts som penningtvätt med nuvarande lagstiftning.

Han tillägger:

– Vi är intresserade av att det här ska komma fram som ett varnande exempel. Att man även efter lång tid kan bli påkommen och att man inte ska ge sig på sådant här.

Norran kan konstatera att företrädarna till synes fortfarande tycks vara verksamma inom företaget, enligt uppgifter på företagets hemsida.

Utredningen

Utredningen tog flera år att genomföra och den innebar mycket analyser av diverse konton.

Det har krävts rättshjälp från andra länder vilket kan dra ut på tiden. 

Utredarna har kartlagt bolag, företagens företrädare och penningflöden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!